10 000 самоубийства в Гърция за 5 години

10 000 самоубийства в Гърция за 5 години

10 000 самоубийства в Гърция за 5 години

Поне 10 000 са жертвите на гръцката дългова криза, посочва в материал в. "Кориере дела сера", цитиран от БТА. Толкова хора са се самоубили в страната за последните 5 години, като причините са отчаяние след влошаването на икономиката. Една от последните жертви е 26-годишният син на един от най-известните гръцки лекари Теодорос Янарос, директор на атинската клиника Елпис.

"Синът ми е последният от един безкраен списък. Откакто започна кризата, се самоубиха 10 000 души. Все едно, че цял един град е бил заличен от картата на Гърция", казва Теодорос Янарос. Той е директор на клиниката от 2010 г. Завършил е молекулярна биология, учил е в Карлсруе, Виена и Сан Франциско. В миналото е бил военен от спецчастите на Гърция. 

Янарос си спечели известност в Атина с това, че отказва да взима подкупи от пациенти за пререждане в списъка за чакащите за прием в болницата му. Той разказва, че заради кризатаболниците страдат от недостиг на спринцовки, бистeри, дори ръкавици за хирурзитеи обикновено си разменят помежду си каквото имат в повече и разчитат на помощи от Австрия, Германия или Швейцария. Според него за това състояние на страната са виновни "10-те фамилии, които са монополизирали икономиката на Гърция и идиотщините, предписани от тройката кредитори на Гърция, както и Ангела Меркел".

Янарос припомня, че за хилядите жертви на дълговата криза в страната му никой не говори и те са погребани в мълчание. Числото 10 000 е наполовина на 20 000-те жертви на войната в бивша Югославия. "Но там все пак имаше война", казва той. По думите му в момента го е срам, че е европеец. Признава, че са му предлагали да влезе в различни партии и е можел да стане министър, но е предпочел да остане свободен и казва, че така си е създал доста врагове. Като директор на голяма болница работи за 1400 евро на месец - пет пъти по-малко в сравнение с отпреди няколко години.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ