Цените на земеделските продукти растат и през второто тримесечие

Цените на земеделските продукти растат и през второто тримесечие

Цените на земеделските продукти растат и през второто тримесечие

Руската инвазия в Украйна значително смути световните селскостопански пазари през 2022 г. Русия и Украйна бяха основни износители на пшеница, царевица, маслодайни семена (особено слънчоглед) и торове до началото на военните действия. Друг фактор, който оказва влияние върху тях, са мерките за постепенно премахване на зависимостта на ЕС от руските изкопаеми горива, които доведоха до повишаване на цените на енергията. Тези два основни фактора са причината за рязкото покачване на цените за ключови селскостопански продукти и суровини, показват данните на Европейската статистическа служба, публикувани днес.

Средната цена на стоките и дейностите в селското стопанство (става въпрос за оборотни средства, а не дълготрайни инвестиции) са скочили с 36% през второто тримесечие на 2022 г. спрямо същия период на миналата година. В рамките на тази „кошница” от основни разходни пера за издръжка на дейността най-високо е покачването на торовете и различни подобрители на почвата – със 116%, следвани от енергията  и смазочните материали – ръст с 61 на сто, според Евростат.

През същия период средната цена на селскостопанските продукти като цяло също се покачват рязко – с 25%. Драстичен е скокът при зърнените култури (+68%), при маслодайните семена и плодовете (+59%) и при яйцата (+45%), сочат данните за индексите на цените на селскостопанските продукти, огласени днес.  

Във всяка държава членка средната цена както на суровините, които не са свързани с инвестиции, така и на селскостопанската продукция се е увеличила между на годишна база. Анализаторите регистрират най-резки темпове на нарастване на средната цена на селскостопанската продукция в Литва (+65%), Естония (+53%) и Унгария (+43%). Най-малък темп се наблюдава в Дания (+7%), Малта и Португалия (и двете +12%).

Най-рязък ръст на средната цена на суровините, несвързани с инвестиции, е регистриран в Литва (+91%), Латвия (+62%) и Хърватия (+50%).

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ