Експерти: Изкуственият интелект на Microsoft е измислял факти за европейски избори

Експерти: Изкуственият интелект на Microsoft е измислял факти за европейски избори

Експерти: Изкуственият интелект на Microsoft е измислял факти за европейски избори

Базираният на изкуствен интелект (ИИ) чатбот Bing на Microsoft (наскоро преименуван на Copilot) предоставя невярна и подвеждаща информация за изборите в някои европейски държави. До това заключение са стигнали експерти от групата за защита на човешките права AlgorithmWatch, а докладът с проучването им е публикуван на уебсайта на организацията.

Изследователите са задавали на чатбота въпроси за последните избори в Швейцария, както и в германските региони Бавария и Хесен. Оказало се, че една трета (31%) от отговорите на изкуствения интелект съдържат фактологични грешки, а в 39% от случаите невронната мрежа е избягвала да прави изявления по дадени теми. В резултат на това само 30% от отговорите на Bing съответствали на истината.

Предоставената от Bing информация включвала измислени спорове, неверни дати на избори, неверни данни от социологически проучвания и препратки към кандидати, които не са участвали в изборни процедури.

"Дори когато чатботът получаваше данни от социологически проучвания от един източник, числата, посочени в отговора, често се различаваха от оригиналната информация. Понякога изкуственият интелект класираше партиите в различна последователност от посочената в източника", се казва в доклада.

AlgorithmWatch заяви, че е избрала конкретно тези събития, защото това са били първите избори в европейски държави след въвеждането на Bing. Проектът също така е позволил на експертите да проучат местния контекст и да сравнят отговорите на различни езици: немски, английски и френски.

Microsoft коментира проучването на AlgorithmWatch, като обеща да подобри работата на изкуствения интелект преди президентските избори в САЩ през 2024 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ