ЕС и Украйна подписаха споразумение в областта на сигурността

ЕС и Украйна подписаха споразумение в областта на сигурността

Украинският президент Володимир Зеленски подписа днес в Брюксел три споразумения за сигурност. Първото от тях е с ЕС и подписи под документа поставиха също председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен,информира БТА.

Зеленски подписа отделни двустранни споразумения в областта на сигурността и с представителите на Литва и Естония. Камерите на Европейския съвет показаха преди това украинския президент да води разговори с бъдещия генерален секретар на НАТО Марк Рюте и с унгарския премиер Виктор Орбан, чиято страна поема от 1 юли председателството на Съвета на ЕС.

Украинският държавен глава изрази благодарност към ЕС, че остана единен след началото на руското военно нападение срещу неговата страна. Той отбеляза, че преговорите между ЕС и Киев за присъединяването на Украйна започнаха по-рано тази седмица. По неговите думи, освен Украйна и Молдова, може да се очаква един ден Грузия също да започне преговори и изрази увереност, че в бъдеще Беларус също може да стане част от европейското семейство.

Натискът над Русия досега не е достатъчен, каза Зеленски. Изпълнението на всяко обещание за оръжейни доставки за Киев е важно не само за опазването на живот, но и за унищожението на руската заблуда, че може нещо да се постигне с война, добави той.

Украинският президент призова за отнемане на цялото руско имущество, запорирано в Европа. Той предупреди, че в следващите войни разрушаването на енергийната система на нападнатата страна може да се превърне в част от военната доктрина.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ