Евродепутатите поискаха Русия да бъде призната за терористична държава

Евродепутатите поискаха Русия да бъде призната за терористична държава

Евродепутатите поискаха Русия да бъде призната за терористична държава

Русия да бъде призната не само за спонсор на тероризма, но и за терористична държава. Това поискаха огромната част от евродепутатите на пленарната сесия в Страсбург. Някои от тях дори настояха всички руски дипломати да бъдат изгонени от Европа, а други - в тази категория да влезе и Иран, който е неин съюзник, предава БНР

Анджей Халицки от Европейската народна партия призова националните парламенти и страните-членки да действат в тази насока. "Надявам се Европейският парламент да говори в един глас, независимо от партийната ни принадлежност и да принуди Съвета на ЕС и Комисията да действат", допълни той и даде за пример убийствата на цивилни в Украйна, масовите гробове, отвличанията, бомбардирането на болниците.

Градове като Мариупол, Волноваха и Попасна са напълно унищожени, в някои като Буча са открити масови гробове, каза от своя страна депутатът от "Обнови Европа" Пятрас Аущрявичюс. "Точно в този момент Русия осъществява масирани ракетни удари по цивилни в Украйна и нейната критична инфраструктура. Достатъчно е само да си припомним ударите по железопътната гара в Краматорск и театъра в Мариупол при ясни индикации, че там има деца", добави Аущрявичюс. 

"Терминът "спонсор на тероризма" съществува в американското, но не и в европейското законодателство", каза евродепутатката от левицата Клеър Дейли. 

"Ако искате да назоваваме страни спонсори на тероризма, да го направим. Европейското спонсорство на израелския тероризъм в Палестина, западното спонсорство на саудитския терор в Йемен, продуктът ДАЕШ на френско-американско-британско-турското спонсорство в Сирия и Ирак. Десетилетия наред продължава подкрепяният от Съединените щати тероризъм срещу кубинската революция. Контрите в Никарагуа. Спомнете си Виетнам, Лаос, Камбоджа - ужас след ужас, терор след терор", добави Дейли. 

"Току-що чухме думите на Путин", заяви изказалата се веднага след това евродепутатка от Европейската народна партия Раса Юкниявичиене.

"Медиите никога не биха поканили говорител на "Ал Кайда" след 11-ти септември. Затова не разбирам какво правят почти всеки ден говорителите на руските посолства по нашите телевизии", каза Натали Лоазо от "Обнови Европа".

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред