Кулеба поиска от ЕС да увеличи доставките на боеприпаси за Украйна

Кулеба поиска от ЕС да увеличи доставките на боеприпаси за Украйна

Кулеба поиска от ЕС да увеличи доставките на боеприпаси за Украйна

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба отправи призив към ЕС за увеличаване на темповете на доставка на боеприпаси за украинската армия по време на свое участие в среща на министрите на външните работи и отбраната на страните от ЕС, пише изданието „Европейска правда“.

„Най-приоритетната нужда са артилерийските боеприпаси. Говорим не само за количество, но и за темпове на доставки“, е казал Кулеба.

„Разчитаме на нейното бързо изпълнение и бърза доставка на боеприпаси за Въоръжените сили на Украйна“, е подчертал Кулеба. По-рано беше съобщено, че ЕС е съгласувал план за доставка на боеприпаси на Украйна за €2 млрд. Както беше отбелязано, става дума за инициатива, предложена от ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел.

Страните от ЕС планират да изпратят 1 милион нови артилерийски снаряда в Украйна през следващите 12 месеца. Това съобщава ДПА, позовавайки се на дипломатически източници в Европейския съюз.

По-рано беше съобщено, че Европейският съюз е съгласувал плана на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел за доставка на боеприпаси на Украйна за 2 милиарда евро.  В същото време украинските власти заявиха, че тази година страната ще има нужда от 1 милион патрона. Според естонските власти това ще струва около €4 млрд. Украйна използва средно между 60 000 и 210 000 патрона на месец, но европейската отбранителна индустрия е в състояние да произведе само 25 000 патрона за този период от време.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ