Полша: Бойци на „Вагнер“ могат да се представят за мигранти и да влязат в ЕС

Полша: Бойци на „Вагнер“ могат да се представят за мигранти и да влязат в ЕС

Бойци на наемническата група „Вагнер“ в Беларус може да се представят за мигранти и да влязат в ЕС, предупреди полският премиер Матеуш Моравецки, цитиран от Би Би Си.

По думите му „Вагнер“ може също така да улесни нелегалната миграция от Беларус, която Полша описва като „хибридна война“.

Около 100 войници от „Вагнер" са се преместили близо до беларуския град Гродно, близо до полската и литовската граница, добави премиерът.

От Би Би Си припомнят, че някои войски на „Вагнер“ се преместиха в Беларус съгласно споразумение за прекратяване на опита им за метеж в Русия в края на юни.

Варшава казва, че вижда присъствието на „Вагнер“ в Беларус като потенциална заплаха и се стреми да укрепи източния си фланг.

Беларуският лидер Александър Лукашенко по-рано отрече да е провокирал мигрантска криза в Европа, като е примамвал потенциални мигранти към границите си с държавите от ЕС.

Моравецки обаче заяви днес, че повече от 100 членове на „Вагнер“ са се преместили в северозападната част на Беларус близо до така наречения Сувалски коридор - ивица земя по полско-литовската граница, разделяща Беларус от руския анклав Калининград.

Той твърди, че наемниците може да се представят за беларуски граничари, за да помогнат на мигрантите да преминат в ЕС, или пък самите те  да се представят за мигранти, за да влязат в блока.

„Сега ситуацията става още по-опасна“, каза той на пресконференция при посещение в оръжеен завод в Гливице, Южна Полша.

„Това със сигурност е стъпка към по-нататъшна хибридна атака на полска територия“, добави той.

В четвъртък вътрешният министър на Полша каза, че Полша, Литва и Латвия могат съвместно да решат да затворят границите си с Беларус, ако има инциденти, включващи бойци от „Вагнер“ по техните граници.

Миналия уикенд Лукашенко настоя, че ще задържи наемниците на Вагнер в централен Беларус.

„Те искат да отидат на запад... да отидат на екскурзия до Варшава...“, пошегува се Лукашенко в разговор с руския президент Владимир Путин. „Но разбира се, аз ги държа в централната част на Беларус, както се разбрахме“, добави той.

Моравецки каза, че от началото на тази година е имало 16 000 опита за пресичане на границата между Беларус и Полша.

Според граничната агенция на ЕС Frontex е имало 2312 незаконни преминавания на границата на ЕС от Беларус между януари и юни.

Полша и Литва издигнаха огради по границите си с Беларус, за да се опитат да намалят броя на хората, преминаващи нелегално.

Полската гранична охрана казва, че беларуските граничари помагат на мигранти да преминат в страната нелегално, далеч от официалните контролно-пропускателни пунктове.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ