Полски министър: Никой няма да спре нашия газ. Брюксел не може да ни принуди да помагаме

Полски министър: Никой няма да спре нашия газ. Брюксел не може да ни принуди да помагаме

Полски министър: Никой няма да спре нашия газ. Брюксел не може да ни принуди да помагаме

Енергийната сигурност е от изключителната компетентност на отделните страни и никога няма да се съгласим тя да се решава на европейско равнище. Никой не може да ни принуди да съкратим потреблението на газ, нито да ни наложи други ограничения, заяви полската министърка на климата и околната среда Анна Москва в интервю за седмичника "Шечи", цитирано от специализираното издание "Мъни".

Москва подчерта, че Полша няма да се съгласи с регламентиране на количестватэа  газ, ако на територията на ЕС бъде въведена извънредна кризисна ситуация, предаде БТА.

"Закупеното от Полша гориво и самата газова инфраструктура са собственост на страната ни и само ние можем да решаваме как да ги използваме, за какви нужди и как да ги предоставяме", отбелязва министърката.

"ЕК не може да ни принуди да правим, каквото и да е. Без свобода няма солидарност и тя свършва там, където започва принудата", подчерта Анна Москва.

Полската министърка на климата и околната среда заявява, че ЕК не е успяла да прокара задължителното намаляване на газа и ограничаването на потреблението ще зависи от суверенното решение на всяка отделна страна.

Анна Москва коментира, че Полша, предвид запасите в хранилищата и спада на търсенето, се нуждае от със 17 на сто по-малко количество газ, което означава, че този въпрос не я засяга.

На въпрос дали ЕС може да нареди на съседите на Германия да й доставят газ, тя отговори, че това е малко вероятно.

"Естествено, ако в ЕС има страни, които имат съответната възможност и инфраструктура, то винаги на базата на двустранна договореност могат да поддържат съседите си", отбелязва полската министърка.

Тя обаче допълни, че не си представя ситуация, в която Брюксел ще задължи Варшава да помага. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ