Социалната мрежа X ще получи окончателно предупреждение от ЕС заради опасно съдържание

Социалната мрежа X ще получи окончателно предупреждение от ЕС заради опасно съдържание

Социалната мрежа  X на Илон Мъск ще получи официално предупреждение заради неспособността си да се бори с опасно съдържание в поредната демонстрация на сила от регулаторите на Европейския съюз срещу Big Tech през последните седмици, пише Блумбърг.

Ескалацията, която в крайна сметка може да проправи пътя за глоба в размер на 6% от приходите на X ,вероятно ще бъде обявена от еврокомисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон преди лятната ваканция на ЕС, твърдят запознати източници.

Ако X не направи необходимите промени, за да отговори на предварителните констатации на Европейската комисия, органът може да пристъпи към официално решение преди края на годината, добавят източниците. След това компанията може да бъде изправена пред финансова санкция.

Предупредителният изстрел срещу X следва започването на разследване от регулаторите на ЕС през декември. Брюкселските надзорни органи са направили запитвания относно обработката на съдържание от платформата след атаките на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври. Регулаторите също започнаха разследвания на Meta Platforms Inc., AliExpress и TikTok на ByteDance Ltd.

Комисията заяви, че нейното производство срещу X продължава и няма времеви ограничения за следващата стъпка. От X не са отговорили веднага на искане за коментар.

Законът за цифровите услуги на Европейския съюз (DSA) и Законът за цифровите пазари, (DMA) са насочени към  най-мощните онлайн платформи.

DSA стана законно изпълним през август миналата година, определяйки правила за съдържание за платформи за социални мрежи, онлайн пазари и магазини за приложения. Той принуждава собствениците им да се противопоставят на дезинформацията и неприемливото съдържание като реч на омразата, терористична пропаганда и реклами за опасни играчки.

Регламентът DMA влезе в сила на 7 март, засягайки големите технологични фирми с широк списък от неща, които трябва и не трябва да се правят въз основа на десетилетия на прилагане на антитръстовите правила в цифровата икономика. Целта е да се спре злоупотребата, преди да се изгради среда, позволяваща на дигитални гиганти да доминират на пазарите. ЕС току-що издаде официални предупреждения към Apple Inc. и Meta за предполагаеми нечестни практики съгласно DMA.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ