Страните от ЕС пренаписват плана за свиване на потреблението на газ

 Страните от ЕС пренаписват плана за свиване на потреблението на газ

Страните от ЕС пренаписват плана за свиване на потреблението на газ

Някои страни от Европейския съюз търсят начини да смекчат плана на Европейската комисия, който предвижда намаляване на потреблението на природен газ, докато Европа се подготвя за зима на несигурни доставки от Русия, предаде Ройтерс.

Миналата седмица ЕК предложи 27-те страни от ЕС да намалят потреблението си на газ с 15% между 1 август 2022 г. до 31 март 2023 г. в сравнение със средното им потребление през същия период на предходните пет години  - от 2016 до 2021 г. За сега мярката е доброволна, но тя може да стане задължителна за всички страни  в случай на сериозен недостиг на газови доставки.

Брюксел призова държавите да ограничат потреблението на газ сега, за да помогнат за запълването на хранилищата преди зимата, и предупреди, че може да има пълно спиране на руския газ. Планът на ЕК обаче се сблъска със съпротива от редица правителства, като някои категорично са против задължителните съкращения, а други не желаят да позволят на Брюксел да контролира тяхното потребление на енергия.

Днес дипломати от страните членки обсъждат промени в плана преди енергийните министри да опитат да постигнат споразумение по него във вторник.

Предложените промени, видени от Ройтерс, включват запазване на доброволната цел за ограничаване на потреблението на газ в страните членки, но предвижда и редица изключения от обвързващата част на плана, което на практика означава, че страните ще бъдат изправени пред различни задължителни цели.

Някои дипломати от страните от ЕС приветстваха последното предложение като основа за сделка, докато други изразиха опасения, че с толкова много изключения Европа няма да успее да спести достатъчно газ, за да издържи през зимата, ако Русия намали доставките.

Един дипломат каза, че целта е да се гарантира, че страните показват солидарност, като се съгласят да действат заедно, като същевременно се гарантира, че предложението не е отслабено толкова много, че да стане „беззъбо“.

Съгласно това най-ново предложение, направено от Чехия, която в момента е ротационен председател на ЕС, страните без достъп до газовите мрежи на ЕС ще бъдат освободени от целите на новия план.  Този ход може да обхване островни страни като Ирландия и Малта, а за държавите с големи обеми на складиран газ могат да се въведат по-ниски цели за съкращаване на потреблението. Сектори от критично значение като тези на химическата промишленост и металургията също могат да попаднат в изключенията от плана на ЕК.

Новото предложение прави националните правителства отговорни за процеса по превръщане на целта от доброволна в обвързваща. Това може да бъде направено само с подкрепата на мнозинството от членките на Съюза.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ