Урсула фон дер Лайен призова да се отделят средства за българо-турската граница

Урсула фон дер Лайен призова да се отделят средства за българо-турската граница

Урсула фон дер Лайен призова да се отделят средства за българо-турската граница

Да бъдат насочени средства от ЕС за укрепване на състоянието на границите, а българо-турската граница трябва да бъде приоритет, в който да се включат държавите от ЕС, настоя председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в писмо до европейските държавни и правителствени ръководители в навечерието на насроченото за февруари извънредно заседание на Европейския съвет. 

В него тя подчертава, че е необходимо да се вземат мерки за подобряване на външните граници на ЕС за овладяване на потока от незаконни мигранти.

В писмото, което е осем страници са изброени и 15 мерки, които да доведат до по-поносимо положение с притока от мигранти. Сред тях са повишаване на усилията за връщане на незаконно пристигналите в ЕС, регистрирането на всеки един от тях, разселването им на доброволна основа, преговори със страните, откъдето те са пристигнали.

Председателят на ЕК предлага държавите от ЕС взаимно да признават решенията за връщане на мигрантите, които нямат основание да останат в Европа.

Писменият призив на Урсула фон дер Лайен идва ден след като еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон вчера отразя подетата инициатива да бъдат предоставени допълнителни евро средства за укрепване на българо-турската граница с думите, че "ЕС има други приоритети в момента". В началото на седмицата австрийският канцлер Карл Нехамер дойде на визита в България и инспектира заедно с президента Румен Радев българо-турската граница край Елхово, след което се ангажира Австрия да ни подкрепи за исканите 2 млрд. евро за укрепване на границата ни с Турция с цел пресичане на нелегалната миграция.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ