ЕЦБ категорична, няма да спасява закъсали гръцки банки

ЕЦБ категорична, няма да спасява закъсали гръцки банки

ЕЦБ категорична, няма да спасява закъсали гръцки банки

Европейската централна банка (ЕЦБ) няма да оказва спешна помощ за осигуряване на ликвидност на гръцки банки, ако се окажат неплатежоспособни. Това заяви Люк Коен, член на управителния съвет на ЕЦБ, цитиран от гръцки медии.

 „Не оказваме спешна помощ за осигуряване на ликвидност на неплатежоспособни банки”, заяви Коен. „Това е един от принципите на политиката на този механизъм. Става въпрос за помощ за осигуряване на ликвидност, не на платежоспособност”, обясни банкерът. Той заяви категорично, че когато някоя гръцка банка изпадне в неплатежоспособност, помощта на ЕЦБ за финансовата институция незабавно ще спре.

Междувременно ситуацията в Гърция се задълбочава, след като вече седмица седемте партии, избрани на изборите на 6 май, не могат да сформират правителство.

Започналите вчера консултации при гръцкия президент Каролос Папуляс за съставяне на коалиционно правителство на широка основа приключиха снощи без успех. Днес президентът ще поднови разговорите в последен опит да се постигне споразумение и да се състави кабинет, който да продължи политиката на строги икономии, изискана от кредиторите на страната. Лидерът на втората политическа сила в страната – СИЗИРА, според последния парламентарен вот оттегли участието на партията си в преговорите за съставяне на правителство. Партията е сред яростните противници на бюджетните икономии.

В същото време финансовите министри от Еврогрупата възнамеряват да излязат с общ ултиматум днес, че Гърция не може да разчита на нови финансови траншове, докато не излъчи кабинет, който гарантира, че ще продължи с изпълнението на оздравителния план.

„Докато в Атина не бъде сформирано пълноценно правителство, което да потвърди изпълнението на своите международни финансови ангажименти, Гърция повече няма да получи нито един евроцент”, каза в неделя високопоставен европейски дипломат.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле за пореден път заяви, че се надява Гърция да остане в еврозоната, но допълни, че Европа е готова за всеки развой на събитията.

 Шойбле подчерта, че Гърция няма друг избор, освен да следва пътя на икономии, начертан от нейните международни кредитори.

„Вече се намираме на границата на надеждността от гледна точка на финансовите пазари. Не можем да принудим никоя страна да остане в еврозоната, но би било странно да не сме подготвени за всички варианти, които биха подложили Европа на изпитание”, посочи Шойбле във връзка с несигурната ситуация в Гърция.

По този начин, Шойбле допусна за втори път възможността за излизането на Атина от валутния съюз заради нежеланието на някои от гръцките партии да спазват поетите ангажименти, включващи строги икономии.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Борисов: Разбрахме се с Асен Василев, ще го подкрепим за бюджета и данъчните промени
Цитат на деня
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка