Япония гони исторически рекорд за последните десетилетия по ръст на цените на стоките

Япония гони исторически рекорд за последните десетилетия по ръст на цените на стоките

Увеличенията на цените в Япония през 2023 г. ще надвишат тези от 2022 г. и ще достигнат исторически връх през последните няколко десетилетия. Това се посочва в доклад, публикуван в събота от водещия статистически център в страната Teikoku Databank.

Към средата на юли поскъпналите стоки вече надхвърлят 30 000 артикула. В същото време до края на годината тази цифра може да нарасне до 35 хил. Основно става дума за храни, напитки, алкохол и други потребителски стоки. Проучването обхваща 195 японски компании.

„Годишното увеличение на цените на над 30 000 артикула е изключително за около 30 години след срива на икономиката в началото на 80-те и 90-те години на миналия век“, отбелязват авторите на изследването. „Перспективите за цените на електроенергията, които продължават да растат досега, са несигурни и потенциални фактори, като нарастващите разходи за труд и нарастващите цени на вноса поради обезценяването на йената, не могат да бъдат елиминирани. Покупателната способност е намалена поради увеличен натиск върху домакинствата“, посочва Teikoku Databank. През 2022 г. повишаването на цените в Япония засегна около 25 000 стоки. Храните като цяло за този период са поскъпнали с 14% спрямо 2021 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ