Азерският газ от днес потича към България

Азерският газ от днес потича към България

Азерският газ от днес потича към България

От днес страната ни ще започне да получава целите количества природен газ по договора с Азербайджан, съобщи БНР. Това обаче няма да става през българо-гръцката газова връзка, а на временната точка за доставка Неа Месемврия.

По договор, по-евтиният в момента газ от Азербайджан, което вероятно ще се отрази на цените за вътрешния пазар, трябва да влиза в страната ни през интерконектора България - Гърция. Тази газова връзка обаче продължава да не е напълно готова, а от енергийното министерство уверяват, че "въвеждането в търговска експлоатация на интерконектора Гърция-България ще бъде навреме за предстоящия отоплителен сезон, като се работи активно в посока търговската експлоатация да се случи и по-рано".

Договорът на България с азербайджанската компания SOCAR е за 1 млрд. кубични метра на година, което е около една трета от общото потребление на страната ни. Неотдавна посланикът на Република Азербайджан у нас Н. Пр. Хюсейн Хюсейнов в ексклузивно интервю за азербайджанска информационна агенция "Тренд нюз ейджънси" изтъкна, че когато газовият интерконектор бъде пуснат в експлоатация, България ще може да получава пълния договорен обем от природен газ от Азербайджан. Поради липсата на изграден газопровод IGB, през 2020 г. "Булгаргаз" ЕАД проведе преговори с азерския доставчик и беше постигнато компромисно решение, доставки да се извършват временно в ИТ Неа Месемврия, която е точката на свързване между ТАП (Трансадриатическия газопровод) и гръцката газопреносна мрежа.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ