Износът ни за Румъния е нараснал с 40%

Износът ни за Румъния е нараснал  с 40%

Износът ни за Румъния е нараснал с 40%

Българският износ за Румъния е нараснал с над 40% през първите десет месеца на миналата година и надхвърля 4 млрд. евро. Това стана ясно по време на среща днес между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и посланика на Румъния у нас Н. Пр. Бръндуша Йоана Предеску, съобщиха от  пресцентъра на министерството.

„Стокообменът за същия период възлиза на 7,247 млрд. евро, като надхвърля първоначалните ни прогнози от 7 млрд. евро за цялата 2021 година“, посочи министър Стоянов. Български компании вече са лидери в отделни отрасли на румънския пазар и имат сериозен дял в застраховането и дори в кредитирането в северната ни съседка.Нашите инвестиции в Румъния са в пъти повече от румънските в нашата страна и това е тенденция, която се надявам със съвместни усилия да променим“, кооментира Никола Стоянов.

Двете страни се договориха за повече съвместни инициативи през 2023 г., които да насърчат стокообмена и инвестициите. Предвижда се и провеждането на заседание на Работна група с експерти от двете икономически министерства през втората половина на 2023 година за консултации и сътрудничество за засилване на двустранното икономическо сътрудничество.

България и Румъния могат да обменят опит в развитието на индустриални паркове и в политиките по привличане на инвестиции, бе коментирано още по време на срещата. Н. Пр. Бръндуша Предеску представи техния опит за постоянен скрининг на чуждестранните инвестиции и се ангажира да предостави повече информация.

Отчитането на показателите от статистическите институти на двете държави също бе тема на разговора. Двете институции си партнират на базата на подписан меморандум, но е необходим по-детайлен преглед на данните, посочиха от румънска страна.

Ключови думи

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ