Белгийската разузнавателна служба наблюдава логистичен център на Alibaba заради опасения за шпионаж

Белгийската разузнавателна служба наблюдава логистичен център на Alibaba заради опасения за шпионаж

Белгийската разузнавателна служба наблюдава логистичен център на Alibaba заради опасения за шпионаж

Белгийската разузнавателна служба наблюдава основния логистичен център в Европа на китайската компания "Алибаба" (Alibaba) заради опасения за възможен шпионаж, съобщи Ройтерс, позовавайки се на в. Financial Times.

Визирайки логистичния център на компанията на товарното летище в Лиеж, службата за сигурност обяви, че работи, за да засече "възможен шпионаж или дейности на намеса" на китайски компании, включително "Alibaba, информира финансовият вестник.

Alibaba отрича да е извършила каквото и да е правонарушение, се посочва в информацията.

Китайският гигант в онлайн търговията и белгийската Служба за държавна сигурност (VSSE) не коментираха новината.

Alibaba е сключил споразумение с белгийското правителство през 2018 г. да открие център за онлайн търговия, управляван от логистичното подразделение "Кaйниао" (Cainiao), което включва инвестиции в логистична инфраструктура.

Белгийската служба за сигурност наблюдава операциите на компанията "след разузнавателни оценки", като една от областите на подробно проучване е въвеждането на софтуерни системи, които събират чувствителна икономическа информация. 

Белгийската агенция за безопасност съобщи пред Financial Timesq че Alibaba "представлява обект на внимание" за нея, тъй като законодателството принуждава китайски компании да споделят данните си с китайските власти и разузнавателните служби.

Alibaba подаде миналия месец заявка за листването на Cainiao на Хонконгската фондова борса, което може да направи подразделението първото, което ще бъде отделено, откакто китайският гигант за онлайн търговия заяви тази година, че ще се преструктурира и ще обособи бизнеса си в шест отделни подразделения, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ