Британската икономика неочаквано нарасна през ноември

Британската икономика неочаквано нарасна през ноември

Британската икономика неочаквано нарасна през ноември

Икономиката на Обединеното кралство неочаквано нарасна през ноември, предаде Би Би Си.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания е нараснал с 0,1%. Службата за национална статистика (ONS) каза, че пъбовете и ресторантите са допринесли за растежа, тъй като хората са излизали да гледат мачове от Световното първенство.

Икономиката на Обединеното кралство се очакваше да се свие през ноември. За трите месеца до ноември обаче е отчетено свиване на икономиката от 0,3%.

Секторът на услугите, който включва широк спектър от индустрии от хотелиерство до пазаруване, беше най-големият двигател на растежа през този месец.

 „Бизнесът, свързан с телекомуникациите и компютърните програмисти, се справи добре през ноември“, коментира пред Би Би Си Дарън Морган, директор на икономическата статистика в ONS

„Също така интересно е, че агенциите за заетост се справят сравнително добре и може би това отразява нуждите на онези фирми, които търсят подкрепа, за да запълнят свободните работни места, които имат. Както знаем от нашите данни за пазара на труда, е било проблем в определени сектори“, добави той.

ONS също така каза, че има „анекдотични доказателства“, които предполагат, че Световното първенство по футбол е облагодетелствало някои бизнеси като пъбове и ресторанти, както и продажбите на вино и търсенето на доставка на пица.

Но като цяло новата месечна цифра представлява забавяне на растежа, следвайки ръст на БВП от 0,5% през октомври, когато имаше повишение на бизнес активността в сравнение със септември, тъй като погребението на кралица Елизабет II доведе до временното затваряне на много бизнеси.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ