Британската икономика се е свила през второто тримесечие

Британската икономика се е свила през второто тримесечие

Британската икономика се е свила през второто тримесечие

Икономиката на Обединеното кралство се е свила през второто тримесечие на 2022 г., докато кризата с разходите за живот в страната продължава да набира скорост, пише Си Ен Би Си.

Официалните данни показват, че брутният вътрешен продукт (БВП) се е свил с 0,1% на тримесечна база през второто тримесечие на годината. Прогнозите на анализаторите бяха за икономически спад от 0,3%.

Този резултат идва след ръст на БВП с 0,8% през първото тримесечие на годината.

Миналата седмица Английската централна банка предупреди, че очаква през четвъртото тримесечие икономиката на Обединеното кралство да навлезе в най-дългата си рецесия от глобалната финансова криза насам. Междувременно се очаква инфлацията да достигне връх от над 13% през октомври.

Що се отнася до отделните месеци, данните показват, че БВП на Обединеното кралство се е понижил с 0,6% през юни – по-малък спад от консенсусната прогноза за понижение с 1,3%.

„Във Великобритания растежът стагнира, тъй като икономиката е изправена пред предизвикателство под формата на сериозно свиване на реалните доходи на фона на повишена инфлация и по-високи лихвени проценти“, каза Хюсеин Мехди, макро и инвестиционен стратег в HSBC Asset Management.

„На този фон ще бъде трудно да се избегне рецесията, особено с рисковете за повишаване на цените на енергията през зимата“, добави той.

Въпреки макроикономическите затруднения обаче, HSBC очаква акциите с голяма капитализация в Обединеното кралство да се представят по-добре тази година.

Службата за национална статистика (ONS), която публикува данните за икономиката, каза, че свиването се дължи до голяма степен на спада в производството на услуги, като най-голямото съпротивление идва от дейностите в областта на здравеопазването и социалната работа, което отразява спада в дейностите, свързани с пандемията от COVID-19.

Отбелязва се, че има спад от 0,2% в потреблението на домакинствата през второто тримесечие, компенсиран от положителния принос на нетната търговия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ