Евростат: България е с най -голям спад на цените на селскостопанските продукти в ЕС

Евростат: България е с най -голям спад на цените на селскостопанските продукти в ЕС

Евростат: България е с най -голям спад на цените на селскостопанските продукти в ЕС

Цените на селскостопанските продукти в Европейския съюз (ЕС), са намалели през третото тримесечие на 2023 г., потвърждавайки обрата от силния ръст през 2021 и 2022 г., съобщи Евростат. Тези данни предполагат по-нататъшно успокояване на световните селскостопански пазари след период на сътресения, отбелязват от европейската статистическа агенция.

Най-рязък спад на цените е отчетен в страните, които са високо специализирани в производството на зърнени култури и/или мляко. Най-голям е регистрираният ценови спад в България (понижение от 28% спрямо третото тримесечие на 2022 г.), следвана от Унгария (26%), Литва и Латвия (и двете с понижение от 24%) и Словакия (с 20%).

За разлика от тях, цените са се увеличили в 6 южни държави, като най-силен ръст от 22% е отчетен в Гърция, следвана от Кипър (повишение с 11%), Португалия (с 8%), Испания и Малта (и двете с 5%) и Италия (с 1%). Един от факторите зад тези водещи повишения е рязкото увеличение на цената на зехтина, като в Испания цената скочи с цели 103%, в Гърция със 101%, в Португалия с 99% и в Италия с 31 на сто.

По отношение на вложенията, които не са свързани с инвестиции, най-резки темпове на спад на цените в сравнение с третото тримесечие на 2022 г. са отчетени в Литва (понижение с 27%) и Нидерландия (с 26%), докато Малта е единствената страна от ЕС, която регистрира увеличение на вложенията в селското стопанство (повишение с 1%).

Средната цена на селскостопанските продукти, които земеделските стопани получават на изхода на стопанството, се е понижила с 9% през третото тримесечие на 2023 г. в сравнение със същото тримесечие на миналата година. Наблюдава се и ускоряване на темпа на спад на цените на селскостопанските производствени ресурси, които не са свързани с инвестиции, от -5% през второто тримесечие на 2023 г. до -11% през третото тримесечие, отбелязват от Евростат.

От статистическата агенция припомнят, че повишаването на цените на селскостопанската продукция достигна своя връх през третото тримесечие на 2022 г. (+30% спрямо същото тримесечие на 2021 г.). След това се наблюдава значително забавяне на ценовите повишения до спада през третото тримесечие на 2023 г: +26% през четвъртото тримесечие на 2022 г., +17% през първото тримесечие на 2023 г. и +2% през второто тримесечие на тази година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ