Евростат: Производствените цени в промишлеността тръгнаха надолу

Евростат: Производствените цени в промишлеността тръгнаха надолу

През първото тримесечие на 2023 г. цените на производител в промишлеността в страните от Европейския съюз (ЕС) са намалели  с 2,2% в сравнение с последното тримесечие на миналата година. През същия период цените на производител в строителството са се повишили с 2,2%, а цените на производител в сектора на услугите - с 0,3%, показват данните на европейската статистическа служба Евростат, оповестени днес.

Тези ценови промени са сравнително умерени в сравнение с много динамичните ценови изменения през 2021 г. и 2022 г., отчитат от Евростат. От статистическата служба припомнят, че през 2021 г. и 2022 г. цените на производител се повишиха по безпрецедентен начин. Между последното тримесечие на 2020 г. и последното тримесечие на 2022 г. цените на промишлените производители се повишиха с над 44%, като това развитие беше повлияно главно от цените на енергията. 

През същия период производствените цени в строителството се увеличиха с над 20%. За сравнение, увеличението на цените на производител на услуги с почти 8% изглежда умерено, но е изключително, когато се сравни с доста умерените ценови движения на цените на услугите в миналото. При услугите основен двигател на общото развитие бяха услугите на водния и въздушния транспорт, както и цените на пощенските и куриерските услуги, добавят още от Евростат.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ