Гърция глоби две мултинационални компании с над 1,6 млн. евро за спекулативно високи цени

Гърция глоби две мултинационални компании с над 1,6 млн. евро за спекулативно високи цени

Гръцките власти глобиха местните клонове на мултинационалните компании Johnson & Johnson и Colgate Palmolive с общо 1,672 милиона евро за спекулативно завишаване на цените на техните продукти. Това съобщи гръцкият информационен портал capital.gr.

Според медията, гръцкият министър на развитието Костас Скрекас е наложил глоби на обща стойност 1,672 милиона евро на две мултинационални компании, които са били обект на проверка от Междуведомствената група за наблюдение на пазара (DIMEA). Глобите са за нарушения на член от закона за противодействие на явлението нелоялно облагодетелстване. „Глоба от 1 милион евро беше наложена на Johnson & Johnson (Гърция) и глоба от 672 хиляди евро на Colgate Palmolive Emporiki (Гърция)“, се казва в изявление на министерството.

Във връзка с налагането на глоби министърът на развитието каза, че вече е абсолютно ясно за всички страни, че няма да се толерират нарушения. „Мониторингът на нашите услуги е непрекъснат и се налагат глоби във всички случаи, когато бъдат открити нарушения. Нашето правителство е решено да изкорени спекулациите и по всякакъв възможен начин да засили гладкото функциониране на пазара и здравословната конкуренция в полза на домакинствата и всички нашите граждани Борбата срещу високите цени и спекулациите е с най-висок приоритет", каза Скрекас.

Преди две седмици министърът на развитието вече нареди глоби от 1 милион евро на Procter & Gamble и Unilever Hellas за надуване на цените на продуктите и превишаване на установения марж на печалбата. Тогава Unilever Hellas веднага обяви, че ще оспори глобата в съда. Компанията не е съгласна с методологията за изчисляване на печалбата, използвана от министерството, която „не отчита основните параметри на функционирането на пазара на дребно и счетоводните стандарти“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ