Глобалното търсене на сребро се очаква да достигне нов връх през 2022 г.

Глобалното търсене на сребро се очаква да достигне нов връх през 2022 г.

Глобалното търсене на сребро се очаква да достигне нов връх през 2022 г.

Търсенето на сребро се очаква да достигне рекорд през 2022 г., водено от нови върхове за промишленото търсене, продажбата на бижута и сребърни изделия и физическите инвестиции. Това бяха някои от ключовите констатации, докладвани от Филип Нюман, управляващ директор в Metals Focus, и Адам Уеб, директор на Mine Supply, по време на междинния преглед на пазара на сребро на Silver Institute в Ню Йорк, който включва исторически статистики за търсенето и предлагането и оценки за 2022 г. 

Глобалното търсене на сребро се очаква да достигне нов връх от 1,21 милиарда унции през 2022 г., което е увеличение с 16% спрямо 2021 г. 

Промишленото търсене е на път да нарасне до 539 милиона унции (Moz). Развития като продължаващата електрификация на превозните средства (въпреки бавните продажби на превозни средства), нарастващото приемане на 5G технологии и правителствените ангажименти за зелена инфраструктура ще накарат индустриалното търсене да преодолее макроикономическите пречки и по-слабото търсене на потребителска електроника, се посочва в доклада. 

Физическите инвестиции през 2022 г. са на път да скочат с 18% до 329 милиона унции (Moz), което също би било нов рекорд. Подкрепата идва от опасенията на инвеститорите от висока инфлация, войната между Русия и Украйна, опасенията за рецесията, недоверие в правителството и пазаруване при спад на цените. Ръстът беше подсилен допълнително от почти двойно по-голямото търсене в Индия след спада от миналата година, като инвеститорите често се възползваха от по-ниските цени на рупията. 

Борсово търгуваните продукти, за разлика от тях, се посочва в прогнозата на доклада, се готвят да отбележат най-големия годишен спад в притежанията на обща стойност 110 милиона унции (Moz), което се дължи отчасти на по-високата волатилност на среброто от златото, което го направи по-уязвимо за достигане на печалба. Очаква се институционалните инвеститори да запазят низходяща позиция, тъй като реалната доходност вероятно ще се засили, насърчавайки по-нататъшно отдалечаване от белия метал. 

Тази година Metals Focus очаква средната цена на среброто да се понижи с 16% на годишна база до $21,00. До 7 ноември цените са паднали с 14% на годишна база. Metals Focus очаква Федералният резерв на САЩ да продължи да вдига лихвените проценти, повишавайки алтернативните разходи за благородни метали и това, съчетано с нарастващата доходност и продължаващата сила на долара, ще продължи да оказва натиск върху цените на среброто. Допълнителен стрес ще дойде и от индустриалния характер на среброто, тъй като нарастващите страхове от възможна рецесия ще натежат върху настроенията.

Очаква се през 2022 г. добитото сребро да нарасне с 1% на годишна база до 830 милиона унции (Moz). Добивът от Мексико ще нарасне най-значително, тъй като няколко големи нови проекта за сребро, които се появиха онлайн през последните години, продължават да се увеличават до пълни производствени темпове. Производството на сребро като вторичен продукт от съществуващи мини и нови проекти в Чили също ще бъде основен принос за растежа. Частично компенсиране на тези повишения ще бъде по-ниският добив от големи производители на сребро като Перу, Китай и Русия.

Нарастващата инфлация, особено от по-високите цени на петрола и природния газ, оказа значителен натиск върху разходите за миньорите през 2022 г. Въпреки това през първата половина на годината нарастващите оперативни разходи за миньорите на сребро бяха надминати от по-високите приходи от странични продукти. В резултат на това средните разходи за поддръжка (AISC) през първата половина на 2022 г. паднаха с 10% на годишна база до $9,72/унция. Цените на страничните метали паднаха през втората половина на годината и следователно разходите на миньорите на сребро се очаква да се увеличат през втората половина на 2022 г. 

Сребърните бижута и сребърните прибори се очаква да нараснат съответно с 29% и 72% до 235 милиона унции (Moz) и 73 милиона унции (Moz) тази година, главно благодарение на безпрецедентното възстановяване на индийското търсене. Това отчасти се дължи на силното попълване на запасите преди сезона на празниците и сватбите след тежкото изчерпване на запасите през 2021 г. 

Глобалният пазар на сребро се очаква да отбележи втори пореден дефицит тази година. При 194 милиона унции (Moz) това ще бъде връх от няколко десетилетия и четири пъти повече от нивото, наблюдавано през 2021 г., се допълва в доклада. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ