Goldman Sachs прогнозира по-силно от очакваното представяне на световната икономика през 2024 г.

Goldman Sachs прогнозира по-силно от очакваното представяне на световната икономика през 2024 г.

Goldman Sachs прогнозира по-силно от очакваното представяне на световната икономика през 2024 г.

Goldman Sachs прогнозира, че световната икономика ще надхвърли очакванията през 2024 г., водена от силния ръст на доходите и увереността, че най-лошите ефекти от повишенията на лихвите вече са зад гърба ни, пише Си Ен би Си.

Според инвестиционната банка световната икономика ще се разшири с 2,6% през следващата година на средна годишна база, което е над консенсусната прогноза от 2,1% на икономистите, анкетирани от Блумбърг. Очаква се САЩ отново да изпреварят другите развити пазари с растеж от 2,1%.

От Goldman също така вярват, че по-голямата част от съпротивлението от затягането на паричните и фискалните политики е приключило.

За да ограничи растящата инфлация, Федералният резерв на САЩ започна своята агресивна кампания за повишаване на лихвените проценти през март 2022 г., когато инфлацията достигна най-високите си нива от 40 години. Миналия четвъртък председателят на Фед Джеръм Пауъл каза, че „не е уверен“, че централната банка е направила достатъчно, за да се справи с инфлацията, и предположи, че може да са необходими повече повишения на лихвите.

Според Goldman е малко вероятно централните банки на развитите пазари да намалят лихвените проценти преди втората половина на 2024 г., освен ако икономическият растеж не е по-слаб от очакваното.

Глобална фабрична активност

Инвестиционната банка също така очаква глобалната фабрична активност да се възстанови от неотдавнашния спад, тъй като насрещните ветрове ще се разсеят тази година. Goldman отбеляза, че глобалната производствена активност е под натиск заради по-слабото от очакваното възстановяване на китайското производство и европейската енергийна криза.

 Измерителят на S&P Global за световната производствена активност достигна 49,1 пункта през септември. Границата от 50 пункта разделя свиването от растежа. Освен това китайският PMI на Caixin/S&P Global manufacturing спадна до 49,5 през октомври от 50,6 през септември, отбелязвайки първото свиване от юли насам.

Производствената активност трябва да се възстанови донякъде през 2024 г. от забавеното темпо през 2023 г., казаха икономистите на Goldman, водени от главния икономист Ян Хациус.

Големите икономики ще избегнат рецесията

Нарастващият реален доход също допринесе за положителните перспективи за растеж на Goldman.

„Нашите икономисти дават положителна перспектива за растеж на реалния разполагаем доход във време на много по-ниска обща инфлация и все още силни пазари на труда“, посочи Goldman в съобщение, базирано на доклада. Въпреки че поддържат мнението, че растежът на реалния доход в САЩ ще се забави от силния си темп през 2023 г. от 4%, все още се предполага, че това ще подкрепи потребление и растеж на БВП от поне 2%.

„Продължаваме да виждаме само ограничен риск от рецесия и потвърждаваме нашата прогноза за 15% вероятност за рецесия в САЩ“, отбеляза Хациус в прогнозния доклад.

Въпреки че повишаването на лихвените проценти и фискалната политика все още ще продължат да натежават върху растежа в икономиките на Г-10, Хациус е уверен, че най-лошото от това вече е приключило.

„Както еврозоната, така и Обединеното кралство се очаква да имат значително ускоряване на ръста на реалните доходи – до около 2% до края на 2024 г., тъй като газовият шок след нахлуването на Русия в Украйна избледнява“, отбелязват още икономистите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ