Икономическите условия в Китай ще се подобрят през 2024 година, твърдят управляващите

Икономическите условия в Китай ще се подобрят през 2024 година, твърдят управляващите

Икономическите условия в Китай ще се подобрят през 2024 година, твърдят управляващите

Очаква се китайската икономика да види по-благоприятни условия и повече възможности, отколкото предизвикателства през 2024 г., съобщиха държавните медии, цитирайки служители от финансовата и икономическа служба на Китайската комунистическа партия.

Макроикономическите политики ще продължат да оказват подкрепа за икономическото възстановяване, съобщи държавна информационна агенция Синхуа в подробен прочит на провелата се на 11-12 декември годишна Централна икономическа работна конференция, по време на която висши лидери поставиха икономически цели за следващата година.

„Цените в Китай са ниски, нивата на дълга на централното правителство не са високи и има условия за засилване на прилагането на монетарната и фискалната политика“, отбеляза Синхуа, цитирайки офиса на Централната комисия по финансови и икономически въпроси.

Въпреки това продължават да съществуват блокади във вътрешния икономически цикъл, тъй като търсенето, потреблението и инвестициите на предприятията остават слаби.

През следващата година представители на партията казаха, че Китай ще се стреми да премине от възстановяване след пандемия към устойчив растеж на потреблението.

Миналият месец Международният валутен фонд ревизира нагоре прогнозата си за растеж за Китай до 5,4% тази година, приписвайки корекцията на „силно“ възстановяване след COVID. Правителството си е поставило цел за растеж от около 5%.

Втората по големина икономика в света също ще култивира нови области на растеж на потреблението като интелигентни домове, отдих и туризъм, както и спортни събития.

Ефектите от тазгодишното издаване на държавни облигации, намаляването на лихвените проценти, намаляването на данъците и таксите и други политики ще продължат и през следващата година, се казва в доклада.

Китай също ще продължи да наблюдава внимателно изпаднали в затруднения  пазар на недвижими имоти и ще посреща разумните нужди от финансиране на компаниите от сектора.

„Със съгласуваните усилия на всички страни целите на политиката за предотвратяване на риска от недвижими имоти и стабилизиране на пазара могат да бъдат напълно постигнати“, се казва в доклада на Синхуа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ