Кристалина Георгиева: Тази година е трудна, а следващата вероятно ще е още по-тежка

Кристалина Георгиева: Тази година е трудна, а следващата вероятно ще е още по-тежка

Кристалина Георгиева: Тази година е трудна, а следващата вероятно ще е още по-тежка

Централните банкери трябва да продължат да затягат паричната политика, а политиците трябва да устоят на натиска да харчат публични пари по начин, който може да подхрани инфлацията. Това заяви днес управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, цитирана от „Политико“.

„Борбата с инфлацията е водещ приоритет навсякъде“, коментира Георгиева по време на събитие на базирания в Брюксел мозъчен тръст „Брюгел”.Тя добави, че „фискалната политика трябва да осигури възглавници за най-уязвимите хора, като ще има натиск да се направи повече за всички и на този натиск трябва да се устои“

МВФ на няколко пъти понижи прогнозите си за икономически растеж за тази и следващата година. Георгиева заяви, че Световната икономика се е свила с 2% през второто тримесечие в сравнение с предходното. „Тази година е много трудна, е следващата вероятно ще бъде още по тежка“, каза тя.

Коментарите на управляващия директор на МВФ идва в момент, когато страните от ЕС се подготвят за тежка зима, белязана от рекордно високи цени на енергията, подхранвани от решението на Русия да прекъсне доставките по газопровода „Северен поток-1“ за неопределен период от време.

В Чехия, Полша и други страни вече има протести с искания за по-ниски цени, а правителствата в ЕС ЕС отпускат помощи и данъчни облекчения, за да противодействат на общественото недоволство, като в много случаи харчат около 2% от своя брутен вътрешен продукт за тези програми.

Според Георгиев това няма да бъде от голяма помощ.

„Ако се стремим към много щедра подкрепа, която населението в много страни изисква и за която оказва натиск върху политиците, тогава фискалната политика става враг на паричната политика, а това всъщност прави борбата с инфлацията много по-трудна“, каза тя.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ