LEGO казва „сбогом” на Русия

LEGO казва „сбогом” на Русия

LEGO казва „сбогом” на Русия

Датският гигант за детски играчки LEGO спира работа в Русия за неопределено време поради „продължаващи големи прекъсвания”, съобщи ВВС.

Компанията спря доставките още през март след нахлуването в Украйна, но магазините ѝ останаха отворени, тъй като повечето конкурентни търговци на дребно се оттеглиха.

Сега LEGO обяви, че прекратява партньорството си с Inventive Retail Group, която управлява 81 магазина от името на датската фирма. Неин говорител уточни, че „когато LEGO Group спря доставките за Русия в началото на март, ние също прекратихме всяка търговска дейност и пуснахме почти всички наши служители в продължителен отпуск”, като на 70 служители са предоставени финансови пакети, за да ги подкрепи, докато търсят нови възможности.

LEGO е една от малкото западни марки, които останаха в Русия, след началото на войната на 24 февруари. За разлика от редица други фирми, които осъдиха действията на Кремъл, датската група не коментира инвазията, напротив изтъкна, че „мисли за всички деца и семейства, страдащи от войната в Украйна”.

Русия е петият по големина европейски пазар на дребно на LEGO, оценен на 337,2 млрд. паунда през миналата година. Някои фирми не са готови да изгарят мостове, коментира ВВС.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ