Мъск предупреди за „бурни времена" в икономиката, намекна за ново намаление на цените на моделите на Tesla

Мъск предупреди за „бурни времена в икономиката, намекна за ново намаление на цените на моделите на Tesla

Tesla може да продължи да намалява цените на своите модели, тъй като световната икономика е в „бурни времена“. Това заяви главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, след като компанията съобщи, че нейните маржове на печалба са намалели, тъй като е изправена пред силна конкуренция.

През последните месеци Tesla намали цените си няколко пъти на основните пазари, включително САЩ и Китай.

Акциите на фирмата поевтиняха с повече от 4% след края на борсовата търговия в Ню Йорк.

Tesla съобщи, че нейният марж на печалба е спаднал до най-ниското ниво от четири години. За тримесечието до края на юни маржът на брутната й печалба е спаднал до 18,2% за трите месеца до края на юни, което е значително понижение в сравнение с равнището от 26,2% за същия период на миналата година.

По време на разговор с анализатори от Уолстрийт Мъск намекна, че е готов да намали допълнително цените, ако е необходимо.

„Един ден изглежда, че световната икономика се разпада, на следващия ден всичко е наред“, каза той.

„Ние сме в, бих го нарекъл, бурни времена“, добави Мъск.

Инвеститорите са загрижени за възможността за новин намаления на цените в Tesla, каза пред Би Би Си Арун Сундарараджан, професор в бизнес училището Stern към NYU.

„Това изглежда като ценова война без дългосрочна стратегия за повишаване на маржовете, ако Tesla спечели войната“, добави той.

По-рано тази година Мъск каза, че според него преследването на по-високи продажби с по-ниски печалби е „правилният избор“ за Tesla.

По-рано този месец компанията заяви, че е доставила рекорден брой превозни средства през трите месеца до края на юни.

Това се случи, след като повече производители на автомобили се съгласиха да приемат технологията за зареждане на електрически превозни средства (EV) на Tesla.

В сряда японският автомобилен гигант Nissan заяви, че неговите електромобили в САЩ и Канада ще бъдат оборудвани с разработени от Tesla портове за зареждане от 2025 г.

Председателят на Nissan Americas Жереми Папен каза, че фирмата се е ангажирала „да направи електрическата мобилност още по-достъпна“.

Съобщението следва подобни ходове на американските автомобилни производители Ford и General Motors.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ