McKinsey: Европа може да изостане от САЩ и Азия по икономически растеж

McKinsey: Европа може да изостане от САЩ и Азия по икономически растеж

McKinsey: Европа може да изостане от САЩ и Азия по икономически растеж

Европа е на челно място в света по показателите за човешко развитие, но моделът й е в опасност, тъй като САЩ и Китай отчитат по-силен растеж благодарение на новите технологии, сочи проучване на консултанската компания McKinsey, цитирано от Франс прес.

Гражданите на Европейския съюз имат очаквана средна продължителност на живота от 81 години спрямо 79 при американците и 77 при китайците. В същото време въглеродните емисии на човек от населението са по-ниски и намаляват по-бързо в Европа.

Тези предимства на Стария континент обаче са застрашени. Според McKinsey новите технологии не са какъв да е сектор и Европа да може евентуално да си позволи да бъде изпреварвана, се казва в проучване, публикувано по повод започващите днес Икономически срещи в южния френски град Екс-ан-Прованс. Форумът ще продължи до неделя с участието на над 300 икономисти, представители на правителства и ръководители на компании.

В днешно време десетина технологични области са станали решаващи за икономиката и конкурентоспособността, независимо дали става дума за промишлеността или за услугите, посочват авторите на изследването.

Европа е в челните редици в модерните материали и зелените технологии, но изостава в разпределените изчислителни инфраструктури (облачните услуги), компютрите на бъдещето, изкуствения интелект, софтуера, цифровото доверие. Континентът е в известна степен на висота по отношение на автоматизацията, свързаността с интернет и биотехнологиите, предава БТА.

Ако това европейско забавяне се потвърди в близките години, цената ще бъде твърде висока за икономическите възможности, предупреждава McKinsey.

Националните технологични шампиони, били те германски, френски или испански, все още се затрудняват да излязат от националните си граници и да станат по-мащабни, обясни пред АФП Кларис Маниен-Малез, генерален директор на McKinsey във Франция и съавтор на проучването.

По думите й, това се дължи на социалните и данъчни регламенти вътре в Европа, които не са достатъчно хомогенни. Така се натрупват два недостатъка: много разпокъсан пейзаж и конкуренция между страните по някои елементи. А за европейския суверенитет са необходими сливания и придобивания, изтъква директорката.

Другата причина е, че не се влагат достатъчно ресурси в образователната система, а така се стига до дефицит както на компетентности, така и на атрактивност. Двойно по-голям е броят на имигрантите "изобретатели", които избират САЩ вместо Европа, отбелязва Кларис Маниен-Малез.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ