Концесионерът на летищата във Варна и Бургас ще инвестира над 70 млн. евро в модернизиране

Концесионерът на летищата във Варна и Бургас ще инвестира над 70 млн. евро в модернизиране

Концесионерът на летищата във Варна и Бургас ще инвестира над 70 млн. евро в модернизиране

Над 70 милиона евро ще инвестира концесионерът на летищата във Варна и Бургас „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД до 2026 г. Това показва настоящият генерален план, който е в сила от миналата година, предава БТА.

В летището във Варна ще бъдат вложени над 20 милиона евро, с които ще бъде поставено ново перонно осветление и ще бъде изградена фотоволтаична централа за собствена консумация на ток, както и сграда на пожарната служба за безопасност на аеропорта. Предстои още обновяване на терминал 2 и на пътеката за рулиране. От компанията уточниха още, че от началото на концесията на порта през 2006 г. в летището във Варна са вложени 107 милиона евро.

Повече от 50 милиона евро ще бъдат използвани за модернизиране и на летището в Бургас. И там ще бъде поставена собствена фотоволтаична централа, ще бъде разширена сервизната зона и ще бъде изградено хале за поддръжка на самолетообслужваща техника. Част от планираните средства ще бъдат вложени в рехабилитацията на пистата и нова светосистема. Ще бъде завършено разширяването на перона, като бъде инсталирано и ново осветление. Предвижда се още да бъдат обновени зони от терминал 1, както и да започне разширение на терминал 2 -„Заминаващи“.От началото на концесията през 2006 г. в двете крайморски летища са вложени над 200 милиона евро, а до края на евро, което е половината от поетия ангажимент от страна на компанията за целия период на концесионния договор. Информацията е на БТА.

От началото на концесията в порта в Бургас компанията е вложила над 101 милиона евро. Общите инвестиции, с които „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД се е ангажирал за целия период на концесионния договор за двете летища, са 413 милиона евро. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ