Полша търси купувач за дяловете на руския олигарх Вячеслав Кантор в компанията Grupa Azoty

Полша търси купувач за дяловете на руския олигарх Вячеслав Кантор в  компанията Grupa Azoty

Полша прехвърли дела на руския олигарх и филантроп Вячеслав Кантор в компанията Grupa Azoty на външно управление. Полските власти ще търсят партньор, който да купи замразения дял на бизнесмена в Grupa Azoty и да плати обезщетение. Това заяви министърът на  развитието и технологиите на Полша Валдемар Буда.

Grupa Azoty е специализирана в производството на инженерни пластмаси, азотни и комплексни торове. Групата е един от най-големите химически холдинги в Европа и 5-ият по големина производител на полиамиди.

Временният управител ще определи пазарната стойност на ценните книжа, ще се занимава с получаване на разрешения за сделката и с преиздаване на ценни книжа. Acron Group, собственост на Вячеслав Кантор, притежава 19,82% дял в Grupa Azoty.

„Стъпка по стъпка ще премахнем присъствието на руснаци в полската икономика. Независимо дали става въпрос за придобиване на независимост от руските енергийни ресурси или ограничаване на руското влияние и капитал“, каза Валдемар Буда, цитиран от money.pl.

През март 2022 г.  близкият до властите в Кремъл Вячеслав Кантор беше санкциониран от ЕС, Великобритания, Швейцария и Украйна, а на Grupa Azoty не бяха наложени санкции.

През лятото на 2022 г. Вячеслав Кантор прехвърли 45,1% дял в Akron на трима топ мениджъри, като официално престана да бъде собственик на контроления пакет акции. През 2021 г. той притежава повече от 94% от акциите на производителя на минерални торове Akron.

Състоянието на Вячеслав Кантор се оценява на около 5,3 млрд. долара.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ