Промишлеността в ЕС с минимален ръст през септември

снимка: Браншова камара на дървообработващата и мебелна промишленост
снимка Shutter stock
Промишленото производство в Европейския съюз през септември е нараснало с 0,9 на сто спрямо август. Това става ясно от данните на европейската статистическа служба Евростат. На практика се наблюдава забавяне през септември спрямо август, когато промишленото производство се увеличи с 1,5 на сто в Евросъюза и 2 на сто във валутната зона.

През тазгодишния септември, отнесен към същия месец година по-рано, промишленото производство се е увеличило с 5,7 на сто в ЕС и с 4,9 на сто в еврозоната.

У нас през септември 2022 г. спрямо месец по-рано промишленото производство е намаляло с 1,7 на сто, с което България  се нарежда на седмо място измежду 14-те странни от Съюза, в които показателят е спаднал. През август родното промишлено производство нарасна с 0,2 на сто, сочат сезонно изгладените данни.

На годишна основа през септември обаче родното производство в промишлеността се е разширило с 11 на сто, което е забавяне спрямо ръст от 16,5 на сто през август и 18 на сто през юли. Така през септември страната ни е заемала петото място в ЕС по най-голям ръст на промишленото производство, докато месец по-рано заемаше първото място.

В ЕС през септември в сравнение с август е нараснало производството на недълготрайни потребителски стоки (+3,1 на сто) на и капиталови стоки (+1,7 на сто), докато производството на междинни стоки и на дълготрайни потребителски стоки са намалели с 0,6 на сто, а производството на енергията - с 2 на сто.

В еврозоната се е покачило производството на недълготрайни потребителски стоки (+3,6 на сто) и капиталови стоки (+1,5 на сто), докато производството на междинни стоки, както и на дълготрайни потребителски стоки са спаднали с 0,9 на сто. Производството в сектор енергетика е спаднало с 1,1 на сто, сочат още данните на Евростат.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ