САЩ наложиха санкции на компании, търгуващи с руски петрол

САЩ наложиха санкции на компании, търгуващи с руски петрол

САЩ наложиха санкции на компании, търгуващи с руски петрол

САЩ включиха в списъка със санкции няколко "търговци с непрозрачна структура на собствеността", които участват в продажбата на до половината от руския петролен износ, съобщи американското министерство на финансите.

На местните компании е забранено да предоставят транспортни услуги за руския петрол, ако той се продава на цена над горната граница от 60 долара за барел. Министерството на финансите ги призовава да извършват задълбочени проверки на търговците с непрозрачни структури на собственост, особено ако пазарните оценки показват, че цената на руския петрол надхвърля ценовия таван.

Така под санкции попаднаха базираните в Хонконг Bellatrix Energy Limited и Covart Energy Limited, както и арабската Voliton DMCC.

Според OFAC Bellatrix е увеличила драстично дела си в търговията с руски петрол след въвеждането на политиката за ограничаване на цените.

След нахлуването на Русия в Украйна Bellatrix търгува с десетки милиони тонове петрол и други продукти от руски държавни петролни компании и получава заем за стотици милиони долари от руска държавна банка. Bellatrix е взела заем и от Руската банка за развитие на регионите АД, която OFAC включи в списъка със санкции на 2 ноември 2023 г.", твърди министерството на финансите на САЩ.

Според агенцията Covart също така е увеличила драстично дела си в руската търговия с петрол след въвеждането на политиката за ограничаване на цените - от май 2023 г. насам кораби, наети от търговеца, са направили поне 23 посещения в руски пристанища. Компанията притежава и плаващия под руски флаг кораб Sanar 15. HS Atlantica, NS Champion и "Виктор Бакаев" са изброени сред корабите, които са посещавали руски пристанища, докато са били наети от Covart. За всички е установено, че са участвали в транспортирането на руски суров петрол на цена над 60 долара за барел, като са използвали услугите на базиран в САЩ доставчик. OFAC идентифицира корабите HS Atlantica, NS Champion и Victor Bakaev като собственост, в която имат участие съответно санкционираните от САЩ корабни компании HS Atlantica Limited, Sterling Shipping Incorporated и Streymoy Shipping Limited.

Базираната в ОАЕ компания Voliton DMCC, известна преди като Petrokim Trading Middle East and Asia DMCC, също рязко увеличи дела си в търговията с руски петрол след въвеждането на политиката за ограничаване на цените. От юни 2023 г. насам наетите от нея плавателни съдове са направили поне осем посещения в руски пристанища, се казва в доклада.

Базираната в ОАЕ Sun Ship Management (D) Ltd, която според министерството на финансите е собственост на Sovcomflot и управлява неговите танкери, също попада под санкциите. "Sovcomflot също е под санкциите. Sun Ship Management (D) Ltd е под британски и европейски санкции.

Според прессъобщението, танкерът SCF Primorye, който се управлява от SUN Ship, е участвал в транспортирането на руски суров петрол на цена над тавана, като е използвал услугите на базиран в САЩ доставчик. OFAC установи, че танкерът е собственост, в която има интерес санкционираният от САЩ изпращач - Lumber Marine SA. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ