Сериозният спад на инфлацията във Великобритания подкрепя залозите за съкращения на лихвите на АЦБ догодина

Сериозният спад на инфлацията във Великобритания подкрепя залозите за съкращения на лихвите на АЦБ догодина

Сериозният спад на инфлацията във Великобритания подкрепя залозите за съкращения на лихвите на АЦБ догодина

Годишната инфлация във Великобритания падна през ноември до най-ниското си ниво от над две години, което накара инвеститорите да засилят залозите, че Английската централна банка ще намали лихвените проценти през следващата година, предаде Ройтерс.

Годишният темп на нарастване на индекса на потребителските цени спадна от 4,6% през октомври на 3,9% през ноември, като това се дължи отчасти на по-ниските цени на бензина, съобщи Службата за национална статистика (ONS) днес.

Общата инфлация достигна по-ниското ниво от това във всички прогнози в анкета на Ройтерс сред икономисти, които залагаха на равнище 4,4%. Основните показатели за инфлацията и услугите, наблюдавани отблизо от АЦБ, също спаднаха.

Сега инвеститорите очакват понижение на лихвения процент от централната банка до май 2024 г.

Британската инфлация вече не изглежда като извънредна специална в международен план, като общият темп на инфлация сега съответства на този във Франция.

Британските потребителски цени обаче са се повишили от 2020 г. насам с почти 21% - повече от която и да е друга развита икономика от Г-7 или страна от Западна Европа.

Представители на АЦБ бяха предпазливи относно това дали скорошните признаци на охлаждане на инфлацията наистина представляват знак, че постоянният и дългосрочен ценови натиск намалява.

„Това предоставя убедително доказателство, че дезинфлационният натиск нараства в Обединеното кралство“, каза икономистът на PwC Джейк Фини. „Общата инфлация, основната инфлация и инфлацията в услугите вече са значително под очакванията на АЦБ в техния последен ноемврийски доклад за паричната политика“, добави той.

ONS посочи, че транспортът, и по-специално моторните горива, са най-големият фактор за спада на инфлацията през ноември.

Според финансовият министър Джеръми Хънт данните показват, че инфлационният натиск е премахнат от икономиката. Говорителят на опозиционната Лейбъристка партия Рейчъл Рийвс каза, че хората са в по-лошо състояние след 13 години управление на консерваторите.

Основната инфлация, която премахва цените на енергията и храните, показа неочаквано рязък спад от 5,7% на 5,1%.

Темпът на инфлацията в услугите, на който служителите на АЦБ обръщат особено внимание като показател за вътрешно генерираната инфлация, спадна от 6,6% на 6,3%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ