Спад на икономическия растеж под предпандемичните нива през годината прогнозира Кофас

Спад на икономическия растеж под предпандемичните нива през годината прогнозира Кофас

Спад на икономическия растеж под предпандемичните нива през годината прогнозира Кофас

Сериозно понижаване на икономическия растеж в Европа се очаква през тази година. В Централна и Източна Европа БВП ще бъде с най-значителен спад - едва 0,8% спрямо 4,0% през 2022 г. В България той се очаква да бъде 1.5%.

Това стана ясно по време на Осмата годишна конференция по управление на риска, организирана от Кофас България, която се проведе на 26 април в хотел „Хилтън“. Темата на събитието беше „Стабилност в турбулентни времена” , а на него бяха дискутирани актуалните рискове пред бизнеса и възможните решения за справяне с тях в нестабилна икономическа и политическа среда.

Участници в конференцията бяха представители на български и чуждестранни компании, както и водещи финансисти, които споделиха своята гледна точка за динамичната световна обстановка. Събитието бе открито от Стефан Делайе, Председател на Управителния съвет на Френско-Българската Търговска и Индустриална Камара и Пламен Димитров, Управител на Кофас за България.

Според анализа на Кофас, годишната прогноза за икономическия растеж в Северозападна Европа е 0,4% спрямо 2,5% през 2022. Влошаване се очаква и в САЩ, а положителна тенденция се наблюдава при китайската икономика. Предвижда се ръст на Световния брутен вътрешен продукт от едва 1.9% сравнение с 3% през 2022.

Пламен Димитров, управител на Кофас България и главният икономист на Кофас за Централна и Източна Европа - Грегорж Шилевич, направиха преглед на страновите и секторни рискове по света. По думите на Шилевич икономиките започват да се възстановяват от средата на 2022 г., но цените задържат високи нива. По-сериозно притеснение създава базовата инфлация, която изключва цените на енергията и хранителните продукти.

В своя анализ Пламен Димитров отбелязва, че най-перспективните сектори в световен мащаб са фармация и информационни  технологии, а най-рискови остават строителство, транспорт и текстил – облекло. И двамата експерти споделиха, че при повечето държави се вижда увеличение при броя на дружествата, които отбелязват несъстоятелност, но статистиката се променя всяка година поради промени в правните рамки на страните. Българските дружества, изпаднали във фалит през 2022 г., са нараснали с 3.1% спрямо 2021 –  от 516 до 532. По-ясна информация показва тенденцията при общата справка, която сочи, че общият брой на производствата по несъстоятелност на предприятия в страните от ЦИЕ, обхванати от анализа на Кофас, се е увеличил от 25 917 през 2021 г. до 36 090 през 2022 г., т.е. с 39,3%. Експретите отчитат подобен растеж най-вече заради помощта на антикризисните мерки покрай Ковид.

Според изчисленията на Кофас недостигът на работна ръка поддържа растежа на заплатите в България, който така или иначе се оказа нисък. Последните данни за октомври 2022 г. сочат годишно увеличение от около 3%. 

В двата дискусионни панела и пленарна лекция участниците обсъдиха рисковете пред бизнеса в условията на политическа и икономическа нестабилност. Политологът Първан Симеонов отличи дълготрайните рискове пред страната, сред които демографската ситуация, бедността, социалното разслояване, гетоизацията, проблемите на пенсионната система. По неговите думи най-големият политически риск пред страната е отчуждението между елит и народ, който създава популизма днес, а страната ни трябва да затвърди своята евроатлантическа идентичност. Изпълнителният директор на „Галъп интернешънъл“ заяви също, че за първи път се забелязва колебание у хората за предимствата от членството в ЕС.

Сред темите, които бяха обсъдени в последващия политически панел, бяха евроатлантическите перспективи срещу източните такива, нивото на безработица, предложенията за данъци върху свръхпечалбата, забраната за внос на храни от Украйна и намаляване на чуждестранните инвестиции в страната. Отношение по въпросите взеха модераторът на панела – Анна Цолова, Яни Драгов – главен изпълнителен Директор на "Смарт Органик" АД; Евгений Кънев  – финансист, доктор по икономика, управляващ съдружник на инвестиционна консултантска компания Maconis LLC; Милен Керемедчиев – дипломат, политик, бивш зам-министър на икономиката и на външните работи и Константин Веселинов – изпълнителен директор на CENTIO #Cybersecurity.

Участниците се обединиха около тезата, че част от причината за политическите рискове днес е и липсата на обединяваща визия и ценности за държавата у хората, която да излъчи правителство. Бяха обсъдени и киберопасностите през 2023, като според Константин Веселинов,  рискът от кибератаки се увеличава за Източна Европа след войната в Украйна, а една от жертвите се оказва и националната служба Български пощи.

Вторият дискусионен панел с модератор журналистът Асен Григоров, събра на едно място финансови експерти, икономисти и представители от бизнеса. Сред тях бяха Милена Драгийска - главен изпълнителен директор на Лидл България; Елвин Гури – инвеститор, предприемач и главен изпълнителен директор на Invenio Partners, Бисер Манолов – водещ финансист и анализатор на пазарите в България и чужбина, както и Левон Хампарцумян – банкер и президент на Български форум на бизнес лидерите. Те разгледаха темите за нестабилността на финансовите пазари, веригите на доставки, влиянието на лихвените проценти върху бизнеса и въздействието на централните банки върху фискалната политика на страните в ЕС и България. 

Участниците споделиха мнение, че в момента няма рецесия у нас, но живеем в твърде предизвикателна година със забавен ръст и от всеки бизнес зависи как ще се справи със ситуацията. Според Бисер Манолов, инфлацията е следствие на дългосрочна грешна монетарна политика и не може да се победи с фискални мерки и фиксирани цени, каквито държавата се опитва да въведе. Милена Драгийска сподели, че инфлацията ограничава потреблението, но и бизнеса. Главният изпълнителен директор на една от най-големите ритейл вериги в България очерта също тенденция за по-висока средна сума на закупувани стоки, но намален обем. Който владее продуктивността на процесите, той ще даде ценово предимство към крайния клиент.

Сред обсъжданите теми бяха и очакванията за въвеждането на еврото в България и инфлацията. Според данни на Кофас, представени на риск конференцията по-рано, общото увеличение на цените в България ще спадне до 11,2% средна годишна процентна стойност, в сравнение с отчетените 15.3% за изминалата година. Очаква се Европейската централна банка да увеличи лихвите от 3,5 - 4,0% до края на 2023 г.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Най-важният критерий за успех в живота според Уорън Бъфет
3,93 е средната оценка на матурата по български език и литература
Неочакван обрат: Първото предложение за отстраняването на Гешев беше оттеглено
ДБ поискаха оттегляне на Пеевски от комисията за конституционна реформа. ДПС няма да отстъпи, публикува свой проект за промени
Комуникационна агенция together& е най-награждаваната на IAB MIXX Awards 2023
Първата задача на Спецов като шеф на НАП: Ще се запозная с реалните данни за събираемостта на приходите
Google предприема мерки срещу служителите, които не ходят достатъчно често в офисите
Водата от язовир „Каховка“ разнася мини, предупреди Червеният кръст