Световни лидери в златодобива се сливат в сделка за 17,5 млрд. долара

Световни лидери в златодобива се сливат в сделка за 17,5 млрд. долара

Световни лидери в златодобива се сливат в сделка за 17,5 млрд. долара

Бордът на директорите на австралийската Newcrest Mining Ltd. единодушно препоръча на акционерите да приемат офертата на американската златодобивна корпорация Newmont Corp. Ако сделката се осъществи, акционерите ще получат 0,4 акции на Newmont на акция на Newcrest, както и специален дивидент до $1,1 на акция, се казва в прессъобщение на австралийската компания.

По този начин акциите на Newcrest ще бъдат оценени на 29,27 австралийски долара, което представлява премия от повече от 30% от цената през февруари преди новините за интереса на Newmont. Акционерите на Newcrest ще притежават 31% от обединената компания.

Цената на цялата компания се оценява на 26,2 милиарда австралийски долара (17,5 милиарда долара). В средата на април, когато Newmont публикува офертата си, оценката беше 19,5 милиарда долара, но оттогава сумата е намаляла поради спада в цената на акциите на американската компания. Сделката може да стане една от най-големите в индустрията.

През 2019 г. Newmont купи златодобивната компания Goldcorp, комбинираната компания стана най-големият производител на злато в света. Активите на групата се намират в Северна Америка, Южна Америка, Австралия и Африка.

Newcrest е един от 10-те най-големи златодобивни компании в света. Компанията притежава мини в Австралия, Папуа Нова Гвинея, Канада.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ