Загуби за над 100 млн. лв. във ВМЗ-Сопот откри служебният министър на икономиката

Загуби за над 100 млн. лв. във ВМЗ-Сопот откри служебният министър на икономиката

Загуби за над 100 млн. лв. във ВМЗ-Сопот откри служебният министър на икономиката

Приоритет за нас е оздравяването и развитието на държавните дружества в системата на министерството на икономиката и индустрията. Това заяви в ефира на БНТ служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов. По думите му, само за последните два месеца във ВМЗ-Сопот е допусната загуба от над 100 млн. лв. 

"През последните 5-6 месеца се откриха големи възможности пред ВМЗ-Сопот, но те не се използват и държавните предприятия са поставени на колене в момента. Вместо да берат плодовете на високото търсене, да съберат пари за инвестиции, за обновления. Сега е моментът да се модернизират и да усвоят нови технологии, но той беше изпуснат. Последните два месеца, само във ВМЗ-Сопот загубите са над 100 млн. лв. покрай действията на бившия министър на икономиката Корнелия Нинова", каза Стоянов. 

По думите на Никола Стоянов загубите са предимно от влошени показатели на производството, но и заради това, че не са издавани лицензи и инвеститори обмислят оттегляне. Служебният министър на икономиката беше категоричен, че България не е изнасяла и не изнася оръжие с директен получател Украйна. 

По повод доставките на газ Никола Стоянов отбеляза, че до края на утрешния ден предприятията ще получат отговорите от запитванията към предприятия за това колко от тях използват газ, колко от тях могат да минат на алтернативно гориво и колко могат да намалят потреблението на газ. До края на седмицата данните ще се обобщят, за да се предоставят на кризисния щаб. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
Цитат на деня
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Yum! Brands купува над 200 ресторанта на EG Group в Обединеното кралство и Ирландия
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември