Забавянето на инфлацията ще отнеме време, предупреди Джером Пауъл

Забавянето на инфлацията ще отнеме време, предупреди Джером Пауъл

Забавянето на инфлацията ще отнеме време, предупреди Джером Пауъл

Председателят на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Джером Пауъл предупреди на пресконференция, че ще отнеме време, преди повишаването на основния лихвен процент да доведе до забавяне на инфлацията и че това със сигурност ще доведе и до забавяне на икономиката, съобщиха Франс прес и Ройтерс.

По-рано вчера УФР повиши основния лихвен процент за четвърти пореден път с 0,75 процентни пункта (75 базисни пункта) до нива от 3,75-4 на сто. С това лихвите в САЩ достигнаха най-високото си равнище от януари 2008 година, информира БТА.

Повишението, заедно с предходните, е едно от най-резките, предприемани от УФР от началото на 80-те години на 20-и век, когато инфлацията беше подобна на сегашната. Пазарите като цяло очакваха точно такова повишение, тъй като през последните няколко седмици представители на УФР изтъкваха необходимостта от продължаване на политиката на затягане въпреки опасността от преохлаждане.

Пауъл добави на пресконференцията, че бъдещите увеличения на разходите по заеми могат да бъдат направени на по-малки стъпки, за да се отчете досегашното "кумулативно затягане на паричната политика". Промяната в темпото може да настъпи веднага след следващото заседание на централната банка на САЩ през декември, заяви председателят на УФР. Той обаче побърза да предупреди, че остава голяма несигурност относно това колко високи лихвени проценти ще трябва да бъдат постигнати и те могат да се окажат по-високи, отколкото са били оценките на последната среща през септември.

Времето за преоценка на темповете на увеличенията "Може да дойде веднага след следващата среща или тази след нея", уточни Пауъл. "Никакво решение не е взето. Вероятно ще имаме дискусия за това на следващото заседание".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ