Кандидат на опозицията харесан от управляващите за нов президент на Германия

Кандидат на опозицията харесан от управляващите за нов президент на Германия

Кандидат на опозицията харесан от управляващите за нов президент на Германия

Управляващата дясна коалиция одобри кандидата на опозицията и любимец на народа, 72-годишният пастор Йоахим Гаук за президент на страната, съобщи „Ройтерс”. Кандидатурата на Гаук е единодушно приета от всички членове на коалицията: Християн-демократичния съюз (ХДС), Христианско-социалния съюз (ХСС) и Свободната демократична партия. Още от предишните избори Гаук има твърдата подкрепа на опозиционната Социалдемократическа партия, както и на Зелените.

До спешната номинация се стигна след като досегашния държавен глава Кристиян Вулф подаде оставка под натиска на разразил се скандал за ползване на съмнителни финансови облаги.

Гаук участва и предишните президентски избори през 2010 г. като кандидат на СДПГ и Зелените, но тогава отстъпи пред Вулф, издигнат от ХДС и ползващ се с личната подркепа на канцлера Ангела Меркел. Вулф обяви решението си да напусне поста на 17 февруари. Ден по-рано прокуратурата в Хановер поиска от Бундестага да свали имунитета на президента заради започналото срещу него разследване по подозрения в корупция.

Предсрочните президентски избори в Германия трябва да се състоят до 30 дни от оставката на досегашния президент, тоест, не по-късно от 18 март. Гаук има сериозни шансове за победа, тъй като освен пълната политическа подкрепа, се радва и на одобрението на 54% от избирателите. През 2010 г. „Зюдойче Цайтунг” го обяви за германския политик на годината.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ