Еврото се стабилизира

Еврото се стабилизира

Еврото остана под ключовото равнище от 1.10 спрямо долара през миналата седмица, а обратът в средата й подсказва, че потенциалът за спад на валутата в краткосрочен период е изчерпан. Това, обаче, не попречи на инвеститорите и анализаторите да започнат отново да говорят за паритет между двете основни валути.

Основна причина остават слабите икономически новини за САЩ, които подсказват отлагане на повишаването на лихвите. Данните отвъд Атлантика не показаха влошаване в поръчките за стоки с дълготрайна употреба и на потребителското доверие, което закрепи долара след дългия неработен уикенд и изказването на един от заместник ръководителите на Федералния резерв, че пазарът трябва да се готви за повишаването на лихвите.

Поевтиняването на еврото се възприема добре от официалните лица в Еврозоната, които напоследък са много активни в опитите си да ограничат поскъпването му. Мерките на ЕЦБ имат реално отражение в поевтиняването на еврото и дават предимство на страните във външната им търговия.

Основният проблем пред Еврозоната в момента е Гърция и опасността страната да изпадне в пълен финансов колапс. Новината, че споразумението с кредиторите е близо, спря спада на еврото в сряда, но това се оказа далеч от реалността. В същото време се появиха спекулации, че ЕЦБ ограничава ликвидната подкрепа за гръцките банки, които отново са под натиска на големите тегления на депозити. Инвеститорите в мнозинството си все още смятат, че ще се стигне до споразумение и Гърция няма да излезе от Еврозоната.

Засега еврото не е способно да прескочи нивото от 1.15 долара. Валутата се търгуваше на 1.0960 долара в края на европейската сесия в петък. Резкият спад на китайският фондов пазар и 12-годишния връх на долара спрямо японската йена не се отрази съществено върху еврото. През следващите няколко дни предстои да видим дали отново ще се върне над 1.10 EUR/USD или търговията досега е била само успокояване на курса преди новите печалби на долара да станат факт.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ