Стрес тест и за фондовия пазар

Стрес тест и за фондовия пазар

Стрес тест и за фондовия пазар

Загубите на фондовите борси по света в петък спряха ръста на акциите от началото на април и хвърлиха негативна светлина върху оптимизма на инвеститорите в разгара на сезона на корпоративните отчети. Вина за разпродажбите имаха компании като 3М и American Express, които разочароваха с резултатите си за първото тримесечие, но причината не е само в големите щатски компании.

Китайският пазар отчете силен спад от изтеглянето на печалби след 14% растеж от началото на април. Скокът на акциите в страната е двоен за последната една година и властите поставиха ограничение върху маржин търговията, за да избегнат балона в цените. Това стана причина за продажби на акции и в Европа и САЩ. В допълнение, платформата на Bloomberg, която се използва от много трейдъри, спря работа за няколко часа.

За пазарен срив трудно може да се говори, но европейските книжа определено изостават значително. Германският индекс DAX загуби 5.5% за една седмица, а осезаем спад имаше още в Италия и Испания. Само за сравнение, в САЩ индексите паднаха с 1,5% през седмицата.

Вижте още: Данните от Европа съживиха покупките на евро

Основната причина за слабото представяне на Стария континент е Гърция и потокът от новини, че в Европа се готвят за излизането на страната от Еврозоната. Такива спекулации не са за първи път, но с приближаването на крайния срок за поредното споразумение с кредиторите идва и интензивното им влияние върху пазара. Не трябва да забравяме и факта, че европейските индекси са 20-30% от началото на годината.

Поевтиняването на еврото се отразява положително на резултатите на компаниите и вероятно ще видим подобрение на финансовите им резултати. Един пример за това станаха данните за индустрията в Еврозоната, която отчете изненадващо силно подобрение през февруари. В същото време щатските данни отчетоха намаление. Инвеститорите на фондовите пазари не отразиха съществено тези новини и предпочитат да следят монетарната политика.

Възстановяване на ръста през тази седмица, особено след последните мерки за увеличаване на кредитирането в Китай с 200 милиарда долара, ще означават все по-силна зависимост на цените на акциите с печатането на пари. Докога ще издържи балонът на акциите, обаче, е основният въпрос в момента.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ