Коментари

От инфлация към лихви и строителство*

От инфлация към лихви и строителство*

От инфлация към лихви и строителство*

Какви процеси ще задават настроенията на борсовите пазари тази седмица? Инвеститорите очакваха с повишено внимание данните за инфлацията през миналата седмица. В САЩ има повишение на инфлацията, като по-осезаемо това става при изключването на храни и горива от изчисленията. Тенденцията се затвърждава – има постепенно намаление на индекса на инфлацията, но тя все по-силно се проявява извън цените на суровините.

Това е лоша новина за централните банкери, защото прави много трудна задачата им в успокояване на ръста на цените. И е още по-лоша новина за пазарите, тъй като банкерите трябва да повишават лихвите по-агресивно. Такъв ход на Федералния резерв на заседанието им в сряда е вече отчетен от инвеститорите. Предстои да видим поне 75 б. п. повишение на лихвата в САЩ, като вероятността за по-силен ръст е малка. Джером Пауъл, председател на Федералния резерв, обеща след предишното заседание да няма повече такива големи стъпки, а банкерите да се придържат към 50 б. п. Икономиката обаче има друга траектория на движение, много по-трудно предсказуема.

Инвеститорите следят внимателно очакванията на банкерите и всякаква информация как ще бъдат продавани облигациите от баланса на Федералния резерв. Това е по-важно за ликвидността на финансовите пазари и особено за валутите.

Еврото и доларът сега са в паритет, но тенденцията е към поскъпване на щатската валута. Търговията през първата половина на седмицата ще бъде привидно спокойна, както с валутите, така и с акции и облигации.

Американските индекси отбелязаха значително намаление след данните за инфлацията. Тенденцията остава негативна и предстои сериозен тест на дъната на индексите. Все още няма паника сред инвеститорите, защото няма и проблеми с ликвидността. Поне докато се появят страховете от рецесия.

Данните за строителството и за продажбите на жилища ще хвърлят светлина върху реалната икономика.

Ключовото равнище на щатския индекс S&P 500 е 3600. Лихвите не са изненада за пазара, но осъзнаването на рисковете от рецесия все още стои пред инвеститорите.

* Обзорът е на Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в Елана Трайдинг, и не представлява съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ