Акциите на "Алибаба" се сринаха след разследване на огромна кражба на данни в Китай

Акциите на Алибаба се сринаха след разследване на огромна кражба на данни в Китай

Акциите на "Алибаба" се сринаха след разследване на огромна кражба на данни в Китай

Акциите на "Алибаба" се сринаха днес след публикация във в "Уолстрийт джърнъл", според която ръководители на китайския интернет гигант са били извикани на разпит във връзка с огромно изтичане на данни, съобщи Франс прес /АФП/, цитирана от БТА. Акциите на компанията се сринаха с 5,7% при отварянето на борсата в Хонг Конг днес, няколко часа след излизането на статията в "Уолстрийт джърнъл".

Интернет хакер твърдеше през юни, че е откраднал лична информация на около един милиард китайски граждани, най-вече техните полицейски досиета. АФП успя да удостовери частично автентичността на тази информация, но не и размера на кражбата. Ако бъде потвърдена, тя ще представлява едно от най-значителните изтичания на лични данни в историята.

Експерти по киберсигурност казват, че по всяка вероятност от полицията в Шанхай е събирала данни на сървъри на "Алибаба" - търговски онлайн лидер, който също така предлага информационни услуги като облачно съхранение на данни. Американският всекидневник цитира източници, близки до разследването и потвърди, че полицията в Шанхай е извикала на разпит няколко лица, сред които Чън Сюесън, вицепрезидент на "Алибаба клауд", подразделението за облачно съхранение на "Алибаба". В рамките на вътрешно разследване инженерите на компанията са прекъснали достъпа до въпросната база данни и са започнали проучване за евентуални грешки, съобщи още "Уолстрийт джърнъл", като цитира служители, започнати със случая. 

АФП е потърсила коментар от представители на "Алибаба", но оттам засега запазват мълчание по темата. Администрацията в Китай е много раздута и властите поддържат огромни бази данни за населението. Нарастващата чувствителност на широката общественост през последните години насочи законодателите към заздравяване на законите за защита на данните на предприятия и отделни лица. Въпреки тези мерки, гражданите реално имат много малко средства за възпиране на държавата да събира личната им информация. Извадка от около 750 000 записа, качени от интернет хакера в онлайн форум показват имена, мобилни номера, номера на лични карти, адреси и рождени дати на засегнатите лица.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ