Google в последен опит да отмени антитръстовата глоба на ЕС в размер на 2,6 млрд. долара

Google в последен опит да отмени антитръстовата глоба на ЕС в размер на 2,6 млрд. долара

Google в последен опит да отмени антитръстовата глоба на ЕС в размер на 2,6 млрд. долара

Google направи последно усилие във Върховния съд на Европа да отмени 2,42 милиарда евро (2,6 милиарда долара) антитръстова глоба на ЕС, наложена за пазарна злоупотреба, свързана с нейната услуга за пазаруване, заявявайки, че регулаторите не са успели да докажат, че нейните практики са били антиконкурентни, предава Ройтерс

Google се обърна към Съда на Европейския съюз (СЕС), след като Общият съд през 2021 г. отхвърли оспорването на глобата, наложена от ръководителя на антитръстовия комитет на ЕС Маргрете Вестагер през 2017 г.

Това беше първото от трите наказания за антиконкурентни практики, които са стрували на Google общо 8,25 милиарда евро през последното десетилетие.

Адвокатът на Google Томас Граф каза, че Европейската комисия не е успяла да докаже, че различното отношение на компанията към конкурентите е злоупотреба и че различното отношение само по себе си не е антиконкурентно.

„Компаниите не се конкурират, като третират конкурентите еднакво със себе си. Те се конкурират, като ги третират по различен начин. Целият смисъл на конкуренцията е една компания да се разграничи от конкурентите. Не да се приспособява към конкурентите, така че всички да са еднакви. Квалифицирането на всяко различно третиране, и по-специално различното третиране на бизнеса на първи и трети страни, като злоупотреба би подкопало конкуренцията. Това би накърнило способността и стимулите на компаниите да се конкурират и да въвеждат иновации“, каза Томас Граф пред състав от 15 съдии.

Адвокатът на Комисията Фернандо Кастило де ла Торе отхвърли аргументите на Google, заявявайки че компанията е използвала своите алгоритми, за да облагодетелства несправедливо услугата си за сравняване на цените при пазаруване, в нарушение на антитръстовите закони на ЕС.

„Google имаше право да прилага алгоритми, които намаляват видимостта на определени резултати, които са по-малко подходящи за потребителска заявка. Това, което Google нямаше право да направи, беше да използва господството си в общото търсене, за да разшири позицията си над сравнителното пазаруване, като популяризира резултатите от собствените си услуги и ги украсява с атрактивни функции и прилага алгоритми, които са склонни да намаляват резултатите на съперници и показване на тези резултати без атрактивни характеристики“, каза Фернандо Кастило де ла Торе.

Съдът на ЕС ще се произнесе през следващите месеци. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила