Инвеститори от Саудитска Арабия и ОАЕ готови да налеят милиарди в SpaceX на Мъск

Инвеститори от Саудитска Арабия и ОАЕ готови да налеят милиарди в SpaceX на Мъск

Инвеститори от Саудитска Арабия и ОАЕ готови да налеят милиарди в SpaceX на Мъск

Дъщерно дружество на инвестиционния фонд на Саудитска Арабия и инвестиционна фирма от Абу Даби планират да инвестират милиарди в космическата компания на Илон Мъск -  SpaceX. Това твърдят източници, запознати с инвеститорските намерения, съобщава сайтът The Information.

Според източникът, SpaceX и представители на упълномощената банка Morgan Stanley са съобщили, че в актуалния кръг на финансиране участват Water and Electricity Holding Company на Саудитска Арабия, част от суверенния фонд на страната (Public Investment Fund), и Alpha Dhabi от ОАЕ. Кръгът на финансиране би оценил американския производител на космически кораби и сателити на около 140 млрд. долара. Интересът на Саудитска Арабия към SpaceX заслужава особено внимание заради спора между Мъск и ръководителя на Public Investment Fund. Този инцидент беше свързан с Tesla, компанията на милиардера за електрически превозни средства. 

По време на съдебния процес през януари във връзка с твърдението на Мъск от 2018 г., че е осигурил финансиране за придобиване на Tesla като частна компания, главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX Мъск заяви, че управителят на фонда Ясир Ал-Румаян се е ангажирал да подкрепи сделката и го обвини, че се е оттеглил, когато тя не се е осъществила. Мъск свидетелства по онова време, че публикацията му в Twitter "Финансирането е осигурено" е билa "абсолютно вярна", изтъквайки това, което той описва като "недвусмислен" ангажимент от страна на Саудитска Арабия, въпреки че не е имал нищо в писмен вид.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ