Създателят на Twitter влезе в конкуренция с Мъск

Създателят на Twitter влезе в конкуренция с Мъск

Създателят на Twitter влезе в конкуренция с Мъск

Бившият шеф на Twitter и един от основателите на компанията Джак Дорси стартира нова социална мрежа BlueSky, която е алтернатива на Twitter. Това стана след като мрежата беше придобита от американския бизнесмен Илон Мъск в края на 2022 г., съобщава TechCrunch.

Отбелязва се, че услугата от микроблогове работи чрез система за покани, тоест само потребител, който е получил писмо с предложение за регистрация, ще може да създаде свои акаунт. Регистрацията в приложението Clubhouse за онлайн разговори на живо работи по подобен начин.

В момента приложението е достъпно само за iOS в магаздинното приложение App Store, а броят на потребителите е не повече от две хиляди души. Дорси описа BlueSky като "отворен, децентрализиран стандарт за социални мрежи".

Социалната мрежа работи по отворения стандарт Authenticated Transfer Protocol (AT). BlueSky е създаден като страничен проект на Twitter. Социалната мрежа получаваше финансиране от компанията до продажбата ѝ на Мъск. Според наблюдатели, приложението изглежда до голяма степен идентично с Twitter. Потребителите имат възможността да публикуват кратки съобщения, ограничени до 256 знака, както и да добавят снимки. По-рано Джак Дорси се извини на потребителите на Twitter, че доведе платформата в състояние на постоянни блокирания заради неправилни действия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Борисов: Разбрахме се с Асен Василев, ще го подкрепим за бюджета и данъчните промени
Цитат на деня
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка