Слънчеви компании за пример

Слънчеви компании за пример

Слънчеви компании за пример

Най-големият дистрибутор на оборудване за соларни инсталации в България КП Имобилиен представя водещите си соларни проекти

Слънчевата енергия едва ли е нова концепция, дори от съвременна гледна точка, но тя често е била пренасочвана към нишови приложения, смятана дори за икономически неосъществима.

Днес използването на слънчева енергия вече е важна част от стратегиите на много компании и не само защото е добра за околната среда.

Понастоящем пазарът показва, че бизнесът доста бързо и гъвкаво успява да реагира на пазарната ситуация и да преориентира инвестиционните си планове към проекти, подобряващи енергийната ефективност.

Защо?

Защото слънцето е безплатен, устойчив и чист ресурс, който можем да използваме вместо конвенционалното електричество, за да захранваме живота си. Това е надежден и рентабилен източник на енергия.

Еднократното инсталиране на соларно оборудване е всичко, което е необходимо, за да се извлекат ползите като спестява пари в дългосрочен план. Разходите за инсталиране на слънчеви панели или слънчева електрическа система са намалели през последните години, а инсталирането е еднократно събитие.

От друга страна плащането на конвенционална електроенергия е често, постоянно и скъпо задължение, особено след като цените на електроенергията продължават да растат.

Енергийна независимост означава, че не трябва да разчитате на електрическата мрежа. Този метод не само ви прави уязвими към скокове на цените, но също така е податлив на прекъсвания. Използването на слънчева енергия, особено когато се сдвоява със система от батерии, ви позволява да не сте обвързани с ненадеждни електрически мрежи, когато имате най-голяма нужда от енергия.

Сега е повече от правилното време да обърнете поглед към възобновяемите източници на енергия. Технологиите са достатъчно напреднали да предложат качество и висок КПД, а предвид непрекъснато растящата цена на тока инвестицията се изплаща между 1 и 6 години с хоризонт на експлоатация повече от четвърт век.

Българските компании не изостават от тенденциите на Запада. У нас вече работят немалко и големи соларни паркове. Собствениците на фабрики и производство, на логистични бази и бизнеси разработват проекти за инсталация на фотоволтаици.

С по-прости думи, всеки, който има покрив и площ, на която да постави соларни панели, работи в тази посока. И то не само за да експлоатира добитата слънчева енергия за собствени нужди, но и за да продава на електроразпределителните дружества излишъка.

Кои са компаниите за пример?

Една от компаниите е фабриката на „Полигруп“ ООД в Асеновград. Проектът е реализиран от инсталатора „Техносън“ ООД с оборудване, изцяло предоставено от КП Имобилиен.

Марките, с които е изградена фотоволтаичната инсталация, са инвертори Huawei SUN2000-100KTL-M1, соларни модули Astronergy 450W и конструкция на Aerocompact. Системата подава в реално време данни за добива към ТДУ ЮГ ЕСО. Решението е с обща мощност 6 MW, от които вече са в експлоатация 4,5 MW.

Към момента инсталацията покрива около 45% от нуждите на предприятието, а при генериране на излишно електричество то се продава на електроразпределителното дружество.

Друг успешен пример е изградената инсталация на логистичната база на  „Спиди“ АД с мощност 900 КW. Генерираната енергия от фотоволтаиците компанията използва за покриване на собствени нужди. Още един положителен пример идва от град Пещера и „Биовет“ АД с инсталация за 1,1 MW, изградена от „Бриабилд Солар“ ЕООД.

Текстът е публикуван в бр. 12/22 на списание "Мениджър", който ще намерите в дистибуторската мрежа и онлайн в дигиталната платформа ZinZin

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ