Swatch съди Малайзия за изземване на часовници Pride

Swatch съди Малайзия за изземване на часовници Pride

Швейцарският производител на часовници Swatch Group заведе дело срещу правителството на Малайзия за конфискуване на часовници с цветовете на дъгата, символизиращи подкрепа на правата на ЛГБТ, в акт, който според компанията е навредил на репутацията му, предава Ройтерс

Хомосексуализмът е престъпление в мюсюлманското мнозинство Малайзия и правозащитни групи предупредиха за нарастваща нетолерантност към ЛГБТ общността в страната.

През май малайзийските власти конфискуваха часовници от колекцията Pride на Swatch заради наличието на буквите "LGBTQ" върху часовниците, каза вътрешният министър.

Служители на министерството на вътрешните работи "незаконно" са иззели 172 часовника от 16 търговски обекта, обяснява Swatch в съдебни документи, прегледани от Ройтерс.

Делото, заведено на 24 юни във Върховния съд на Куала Лумпур, беше съобщено за първи път в понеделник от Malay Mail, малайзийски новинарски уебсайт.

"Без съмнение конфискуваните часовници не са в състояние по никакъв начин да причинят нарушаване на обществения ред или морал, или каквито и да било нарушения на закона", посочва Swatch в съдебния иск.

Известията за изземване, връчени на Swatch, описват часовниците като притежаващи елементи или насърчаващи правата на ЛГБТ общността и потенциално нарушаващи малайзийското законодателство, каза компанията.

Повечето от конфискуваните часовници, чиято обща стойност на дребно е 64 795 рингита (14 250,05 долара), не съдържат надписа "LGBTQ", обясняват от Swatch.

Swatch търси обезщетение и връщане на часовниците, заявявайки че способността му да прави бизнес в страната е била "силно застрашена" от конфискациите.

В понеделник Swatch Group заяви, че не коментира текущи съдебни дела.

Министерството на вътрешните работи на Малайзия не отговори веднага на искане за коментар.

Върховният съд в Куала Лумпур трябва да разгледа делото на 20 юли.

Малайзия хвърля в затвора или бие с пръчки хора за хомосексуализъм. Миналата година 18 души бяха задържани на парти за Хелоуин, на което присъстваха членове на ЛГБТ общността.

Изземването и съдебният процес идват преди решаващи регионални избори, които ще противопоставят прогресивната коалиция на премиера Ануар Ибрахим срещу предимно консервативен етнически малайски, мюсюлмански съюз.

В навечерието на изборите Ануар отново беше обвинен от критици, че не прави достатъчно, за да защити правата на мюсюлманите в многорасова и многорелигиозна Малайзия.

Ануар беше в затвора за содомия и корупция почти десетилетие, като той отрече обвиненията и каза, че са политически мотивирани.

Премиерът многократно е заявявал този месец, че неговото правителство ще поддържа принципите на исляма, съобщиха държавните медии. Той също така каза, че правата на ЛГБТ няма да бъдат признати от неговата администрация.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ