Малки тайни за таланта във всеки от нас

 Малки тайни за таланта във всеки от нас

Вгледайте се в някого, когото познавате, който е невероятно талантлив - спортист, музикант, учен. Може би ви се иска да и вие да сте родени с някакъв талант нали?!

Вие сте!

"Често ни учат, че талантът е генетичен подарък, че талантливите могат без усилие да извършват подвизи, а останалата част от нас могат само да мечтаят за това. Не е така, и вие бихте могли!” Това е въведението на Даниел Койл в малка книжка за таланта, пълна с 52 лесни и доказани методи за подобряване на почти всяко умение. Ето един пример. Вие искате да станете по-добри в нещо. Това става чрез практика и така наречения метод - REPS Gauge, пише Джеф Хейдън в сайта на списание Inc. Абревиатурата REPS идва от: 

R: Повторение

E: Ангажираност

P: Целенасоченост

S: Силна обратна връзка

Нека поразсъждаваме върху всяко едно от тези неща.

Повторение: Практиката изисква да работите на ръба на вашите способности - трябва постоянно да повтаряте. Практиката трябва да ви ангажира емоционално. Трябва да имате цел, която искате да постигнете и да си я повтаряте по време на упражненията, каквито и да са те. Така се чувствате ангажирани и ясно знаете накъде сте тръгнали.

Ангажираност: Тя ви гарантира внимание към детайла. Само така ще станете истински талантливи в това, което вършите. Ангажиментът ви към усъвършенстването ще даде своите плодове.

Целенасоченост: Свързана е със способността ви да степенувате нещата, като не изпускате от поглед целта, към която се стремите. Така ще бъдете последователни в действията си. Ако допуснете те да станат хаотични, рискувате никога да не станете изключително талантливи.

Силна обратна връзка: Тук може да добавим, че трябва да бъде и честна. Само така ще имате представа докъде сте стигнали и колко още ви остава по пътя към крайната цел. Да получите мнение отстрани е най-ценното постижение в отглеждането на таланта.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ