Културна разходка в Европейската нощ на музеите

Културна разходка в Европейската нощ на музеите

Музеи и галерия от цялата страна се включват в единадесето издание на Европейската нощ на музеите. Днес редица културни обекти ще посрещат гостите си безплатно и ще организират различни мероприятия.

Европейската нощ на музеите е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и за няколко години се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват веднага в инициативата още в първото й издание.

Посетителите на Националния исторически музей ще могат да разгледат експозициите му безплатно  от 18.00 до 24.00 ч. На разположение за разглеждане ще бъдат както постоянната експозиция, така и камерната изложба „Аристократи и войни, Сребърните колани на българите, VII-VIII в.”.

Музеят за история на София в сградата на Минералните бани ще представи "предпремиерно" артефакти от бъдещата си постоянна експозиция с кураторски лекции в отделните си зали от 17 ч. Ще се открие и изложбата "Лъвов мост във времето", посветена на археологическите находки, разкрити при строежа на станцията на метрото и метаморфозите на моста през годините: от късната античност до Шарения и Лъвовия вход на София. Тя също ще бъде придружена с кураторски лекции от 17 и 20 ч., а от 20 ч. до полунощ "Банката за спомени" на музея ще събира устни разкази и дарения на предмети, свързани с живота на Минералните бани.

По повод Европейската нощ на музеите Националният археологически музей ще бъде отворен днес от 18.00 до 23.00 ч.

В Музея за съвременно изкуство ще има изложба „Съвременна живопис”, в която са включени избрани творби от колекцията на Национален музеен комплекс - София. В нощта на музеите на фасадата на музея ще бъдат прожектирани и авторски късометражни анимационни филми от поредицата „Щрих и стих”.

В Национален антропологичен музей входът ще е свободен от 14.00 ч. на 16 май до 1.00 ч. на 17 май. Специалисти от музея ще правят на желаещите оценка на телесния състав. Ще има и разходка с беседа из музея, танци и  филми.

От 18:00 до 24:00 ч. в Домът на Европа на ул. „Раковски” 124 гражданите ще могат да посетят специално подготвената съвместна изложба на художниците Мичо Димитров, Юлиана Павлова и Стефка Попова „Фантазия от багри, музика и светлина”. По традиция ще има и музикална програма. В 21:30 ч. Мичо Димитров ще представи изпълнение на цигулка.

бпланира специална програма с кинопрожекции и концерт, а акцент е сбирката от военни и топографски карти, показана благодарение на сътрудничество с Военно-географската служба на Българската армия и изложбата "Нямах оръжие. Имах раница и статив", която събира над 400 платна на баталната живопис.

Музеят на социалистическото изкуство готви една дневна детска и една нощна програма. От 17 ч. до 20 ч. ще има образователна разходка в скулптрния парк на музея, детски игри на открито (тебеширени рисунки, игра на "Дама", "Ластик" и "Криеница" в скулптурен парк), игри с карти от недалечното минало - "Черен Петър", "Не се сърди човече", "Детско домино", "Шах", "Формула 1", "Цветна пътека" и прожекция на български игрални класики за деца.

В Пловдив акцентът е върху местната Нощ на музеите и галериите през септември, но Регионалният етнографски музей ще работи до 1 ч. и ще представи любопитна интерактивна изложба „Народна астрономия и метеорология” с модел на северното небесно полукълбо, нишани, поверия и приказки, които онагледяват народните представи за астрономическите явления.

Военноморският музей във Варна ще бъде отворен безплатно за посетителите си от 10.00 до 24.00 ч.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ