3 причини да прочетете „Копринената буба“ от Робърт Галбрейт

3   причини да прочетете „Копринената буба“ от Робърт Галбрейт

3 причини да прочетете „Копринената буба“ от Робърт Галбрейт

Абсолютен лидер по предварителни продажби във всички книжарници у нас,  „Копринената буба“ от Робърт Галбрейт вече е на пазара под печата на изд. „Колибри“.  Криминалният роман подлуди целия свят с оплетения си сюжет, сухия хумор, наслоен по страниците, и разбира се, със свръхизвестния си автор, който, макар и разконспириран, продължава да държи на своето и да се представя под псевдоним.

В следващите редове ще ви разкажем малко повече за книгата и ще обобщим три причини, поради които си струва да добавите „Копринената буба“ в колекцията си.

Причина №1: Сюжет-предизвикателство за всеки почитател на мистерии от типа „Кой е убиеца“.

Известният писател Оуен Куайн току-що е завършил скандален ръкопис, преливащ от гротескни портрети на негови познати. Творбата разкрива тайни от живота на сума ти народ от издателските среди, включително и на някои именити автори-съперници на Куайн – затова и нищо чудно, че малко след като слага последната точка в ръкописа си, Куайн се покрива вдън земя.

Или поне така си мисли съпругата му, обръщайки се за помощ към вездесъщия частен детектив със сухо чувство за хумор Корморан Страйк. Последният тръгва да издирва тайното убежище на съпруга-беглец, но се натъква на ужасяваща гледка – Оуен Куайн изобщо не се е покрил, а е бил зверски убит. Улики почти липсват, но пък за сметка на това потенциалните заподозрени в убийство – всички, споменати с лошо в ръкописа на Куайн - са толкова много, че детективът изобщо не знае откъде да започне.

Важно е да се отбележи, че Робърт Галбрейт е напълно честен с читателите си – разкрива точно толкова, колкото е необходимо да бъде разплетена мистерията около убийството на Куайн. Нищо не е премълчано и четящият „Копринената буба“ може спокойно да се състезава с детектив Страйк в търсенето на убиеца. Проблемът е, че всички заподозрени са или писатели, или обиграни бизнесмени – все надарени с ум и фантазия, достатъчни, за да пречупят реалността и да скрият важните факти под мътилка от манипулации и лъжи.

Иска се мислене и внимателно четене, за да се проследи нишката на повествованието, а обрати не липсват...

Причина №2: Съкровищница от цитати от големи литературни произведения в началото на всяка глава.

Всяка нова глава от „Копринената буба“ започва с впечатляващ литературен цитат, който по някакъв начин има връзка със случващото се в следващите страници. За роман, в който голяма част от действащите лица са писатели, литературните препратки са подходящ фон за развитие на динамичното действие.

За читателите пък остава удоволствието да обогатят културата си с невероятни цитати от литературни шедьоври и успоредно с това да открият нови интересни произведения за четене. Нещо повече, един от цитатите е изключително важен за повествованието на „Копринената буба“ и де факто дава подсказка за мотива на убиеца – въпросът е дали ще успеете да познаете за кой цитат става дума...

Причина №3: Авторът Робърт Галбрейт, познат ни  като... Дж. К. Роулинг.

След смесената реакция на критиците към първия й роман за възрастни „Вакантен пост“, световноизвестната авторка на поредицата „Хари Потър“ Дж.К. Роулинг напълно променя стратегията си. Използвайки сходни похвати като при писането на книгите за малкия магьосник, Роулинг създава първото си криминале за възрастни с детектив Страйк – „Зовът на кукувицата“. Всяка дума от романа има своята тежест и значение за историята, персонажите са пълнокръвни, а действието не се подчинява единствено на целите на сюжета – то е съобразено с множество фактори и случайности от живота на героите, и се движи плавно и логично.

За да се разграничи от миналото си на автор на детски книги и от не твърде успешния „Вакантен пост“, писателката взима решение да издаде „Зовът на кукувицата“ под псевдоним и да се състезава на равни начала с всички останали криминални автори. Истината за това кой е Робърт Галбрейт обаче лъсва твърде бързо, и то поради недискретност от член на екипа от юристи, грижещи се за делата на Дж. К. Роулинг.

С „Копринената буба“ Роулинг спазва тенденцията от „Зовът на кукувицата“ - основната интрига в романа не отнема нищо от колоритността на героите, като на читателя се дава възможност да научи още и още факти от живота на вече познатите му детектив Страйк и асистентка Робин.

И все пак защо трябва да прочетете „Копринената буба“?

Да обобщим: ако сте харесвали поредицата за малкия магьосник „Хари Потър“, то представете си сходна по богатство на фантазията и разнообразие на персонажи книга, само че за възрастни - едно страхотно ново четиво под запазената марка Дж. К. Роулинг. Ако пък не желаете и да чувате за младежки поредици за магьосници, то бъдете спокойни и възприемете „Копринената буба“ като професионално написан трилър от някой си Робърт Галбрейт. С други думи, като книга, която по никакъв начин няма да наруши хармонията на рафта с криминални четива, а само ще ви донесе няколко приятни и интригуващи часа, в които ще разплетете едно истинско предизвикателство.

Сдобийте се с „Копринената буба“ за по-ниска от коричната цена! Поръчайте романа с цели 25% отстъпка от онлайн книжарница E-zona.bg.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19